Зимова посадка моркви: результат експерименту

04 травня 2020, 07:41 3571
Журнал «Овочі та Фрукти»

Аномально теплі осінь і зима спонукали аграріїв Херсонщини до обґрунтованої реакції на такі примхи погоди. Деякі фермерські господарства Каховського району вже у січні–лютому нинішнього року висадили на своїх полях гектари моркви. А чому б і ні, адже погода стояла весняна, денна температура іноді сягала +20°С, а степові вітри підсушували ґрунт, підвищуючи ризик нестачі вологи при сівбі у загальноприйняті строки.

Одним із суб'єктів господарювання, де зважилися на кардинальні дії, стало фермерське господарство з відокремленою садибою «Зоря Каховщини», яке є провідним сільгоспвиробником у регіоні. Тут зазвичай першими застосовують технологічні новинки і прийоми у вирощуванні овочевих культур. Про передумови і особливості зимової сівби моркви нам розповів засновник і голова «Зорі Каховщини» Леонід Петрович Кириченко. 

«Наприкінці січня і на початку лютого температура повітря вдень у нас доходила до +15–20°С, тому і ризикнули посіяти моркву. Бо якщо висаджувати цю культуру як зазвичай, а у нас це робили на початку березня, то можуть виникнути ускладнення і затримки через надмірні дощі, і техніка просто не зможе вийти у поле, грузнутиме. Так не раз траплялося. А тут погода сама нас підштовхнула до ідеї: а чому б не ризикнути і не посіяти експериментальну ділянку моркви? Адже умови для цього були сприятливими, — розповідає Леонід Петрович. — І деякі сусіди, у тому числі і господарства в сусідніх районах, зробили так само. Хоча ми і не домовлялися про спільні дії, очевидно, землеробський досвід призвів до такого рішення». 

 

Експериментальна ділянка моркви раннього гібриду типу Шанатне Абако F1 зайняла чотири гекатари. Зробили гряди на випадок, якщо паростки рослини потраплять під приморозки, накрили посіви агроволокном. Леонід Петрович зазначив, що цей матеріал не надто захищає від морозу, робить тепліше всього на 2–3°С, але ж іншого варіанту в господарстві не було.   

«На моркві також проклали крапельне зрошення, бо вітри швидко підсушили ґрунт, кілька разів поливали. Через краплю підживлюватимемо рослини. Але ще будемо спостерігати за потребами моркви, адже досі не мали досвіду такої ранньої сівби, — ділиться Леонід Кириченко. — Усвідомлюємо, що при серйозному мінусі можемо втратити зимові посіви, відтак насіння і працю. Але якщо сходи моркви перенесуть приморозки, виграємо, оскільки отримаємо свіжу продукцію на три тижні або й місяць раніше, ніж зазвичай». 

Окрім моркви, у господарстві на кілька тижнів раніше посіяли чотири гектари столового буряку Бордо і таку ж площу засіяли цибулею Бонус F1. Ці культури посадили на початку березня. 

Як і передбачав досвідчений аграрій, у березні були відчутні заморозки, натомість морква майже не зазнала втрат, а буряк і цибуля на ту пору ще не проклюнулися, тому нічні мінусові температури на них не позначилися. Тож Леонід Петрович вважає експеримент вдалим, бо найбільша загроза від заморозків минула, а можливе похолодання може лише призупинити ріст моркви на кілька днів. Тож зимова сівба на Херсонщині може виявитися прийнятним варіантом для раннього вирощування вищезгаданих культур, звісно, за умови, якщо зими й надалі будуть настільки ж теплими, як цьогоріч. 

До речі, експериментували в «Зорі Каховщини» і в минулі роки. Бо ознаки змін клімату в бік потепління спостерігаються вже давно. Так, пригадує Леонід Кириченко, вирішили посіяти моркву восени. Радилися з науковцями. Ті підтвердили, що є шанс на успіх. Але весною «озима морква» пішла у стрілку, почала цвісти, очевидно, через стрес, який отримала під час перезимівлі. Бо й зима тоді була набагато холоднішою, ніж цьогоріч. 

Хто знає, якби цей дослід провели у межах 2019–20 року, можливо, і результат був би інший. Тож варто експериментувати, підлаштовуючи технологію до природних змін, шукати альтернативні можливості та рішення. Бо немає нічого більш сталого у всесвіті, ніж зміни. 

Олександр Литвиненко, журнал «ОВОЧІ ТА ФРУКТИ»


Більше інформації про корисні продукти в журналі «ОВОЧІ ТА ФРУКТИ».

Кожен номер видання містить інформацію про сучасні технології вирощування овочевих і плодово-ягідних культур, новини від світових селекційних центрів, інститутів і компаній, інформацію про сортове розмаїття і помологічні особливості культур. Практичні поради з будівництва та ефективного використання теплиць і парників, технології зберігання і переробки овочів і фруктів, рекомендації щодо вибору садового і городнього інвентарю. Журнал виходить 1 раз на місяць.

Детальніше з номером можна ознайомитися тут

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.