Україна не може збільшити експорт сої

27 листопада 2018, 12:40 4307
Група компаній ПроАгро Груп

Очікування щодо світового виробництва сої в поточному сезоні залишаються на рівні історичного максимуму.

В своєму останньому прогнозі аналітики Міжнародної Зернової Ради (IGC) дещо скоротили оцінку кінцевих глобальних запасів соєвих бобів для поточного маркетингового року — до 51 млн т (-3 млн т). Тим не менш, навіть зважаючи на таку зміну, обсяг запасів перевищить рівень попереднього маркетингового року на 28%.

Безпосередньо світове виробництво олійної наразі очікується на рівні 367 млн т, що на 8% вище результатів попереднього сезону. В той же час активність світової торгівлі демонструє зниження внаслідок скорочення імпорту з боку Китаю.

На тлі кризи торговельних відносин з США КНР вимушена шукати нових постачальників сої. Водночас, згідно з повідомленнями учасників ринку, українські експортери наразі не мають змоги збільшити експорт олійної до Китаю, оскільки вітчизняна соя не пройшла необхідну сертифікацію продукції, яку потрібно було робити в період вегетаційного дозрівання.

За даними експертів Oil World, за підсумками 2018/2019 МР Китай може збільшити сумарний імпорт рослинних олій на 917 тис. т в порівнянні з показником попереднього сезону — до 9,5 млн т, перш за все — завдяки нарощуванню закупівель соєвої олії майже в 2 рази — з 482 тис. т до 950 тис. т, що може стати максимальним показником за останні 5 сезонів. Зауважимо, що КНР нарощує імпорт соєвої олії переважно виробництва України і Росії.

Також, за оцінкою експертів Oil World, в період з 8 по 15 листопада США експортували 1,05 млн т соєвих бобів, що на 22% поступається показнику попереднього тижня і більш ніж у 2 рази — рівню відвантажень в аналогічний період минулого року (2,2 млн т).

Продовжуємо стежити за тенденціями зернового ринку з Групою Компаній ПроАгро Груп

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.