Сертифікація насіння і весняна посівна

03 лютого 2017, 08:00 8057
Сюзанна Григоренко

Станом на 1 лютого виконання функцій сертифікації насіння і садивного матеріалу знаходиться в процесі відновлення.

Законом України від 08.12.2015 № 864-VIII забезпечення здійснення сертифікації закріпили за Мінагропродом.

У свою чергу, Мінагропродом було прийнято рішення вповноважити на виконання цих функцій державне підприємство «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції» (далі — ДП з сертифікації), ЄДРПОУ 39394238.

19.01.2017 було опубліковано наказ № 7 «Про деякі питання забезпечення сертифікації насіння і садивного матеріалу». Згідно із ним, ДП з сертифікації уповноважено здійснювати діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва.

А також вищезазначене ДП з сертифікації визначено адміністратором Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів), Реєстру органів з оцінки відповідності, Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, держателем яких є Міністерство аграрної політики та продовольства України.

З 1 лютого на офіційному веб-сайті ДП з сертифікації є повідомлення, що державне підприємство «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції» провадить діяльність з визначення посівних якостей насіння з видачею протоколу випробувань з оплатою робіт на договірних засадах.

Одночасно в процесі формування структури на місцях та матеріально-технічної бази до Мінагропроду передано нерухоме майно від Держсільгоспінспекції України та її територіальних органів згідно із розпорядженням від 28.12.2016 № 1071-р., без якого проведення робіт із сертифікації в частині визначення посівних якостей по всій території України є неможливим.

Також у процесі формування перелік аудиторів з сертифікації, які є складовою суб’єктного складу, задіяного в сертифікації згідно із законодавчими вимогами.

Новою для всіх є повна платність процесу сертифікації.

Наразі повну вартість робіт із сертифікації включно з видачею сертифіката остаточно не сформовано. Потрібно враховувати, що ДП з сертифікації працює на засадах самоокупності, тобто покриття витрат здійснюється за рахунок діяльності — надання послуг, це вихідна умова діяльності підприємства, підприємство не фінансується за рахунок  держави.

Повна вартість розраховуватиметься, виходячи з переліку дій, які були виконані щодо культур та їх замовлення.

Зараз суб’єкти господарювання очікують оприлюднення розрахунку ціни за кожну послугу, переліку дій стосовно культур. Тоді з’явиться можливість говорити про вартість процесу в цілому.

Платність сертифікації як фактор формування ціни на насіння, яке уже в процесі поставки, не закладалася.

Щодо виробленого повним циклом  насіння в Україні  у 2016 році для реалізації у 2017-му ціна може бути відкоригована. Наразі питання сертифікації залишається відкритим.

Специфіка  сільського господарства вимагає, щоб всі роботи, зокрема, і роботи із сертифікації насіння, можна було проводити тільки у чітко визначені і стислі строки.

Період із грудня до лютого є найбільш активним щодо сертифікації насіння — як виробленого на території України, адже продовжується виробництво насіння врожаю 2016 р. та формування партій, так й імпортованого/експортованого, оскільки починається імпорт насіння та укладено контракти на поставку для весняної посівної кампанії, договори/контракти про поставку насіння укладаються восени.

Далі буде...

Сюзана Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.