Розірвати замкнене коло податкової реформи

03 вересня 2016, 07:00 3870
Олександр Лабенко

Нещодавно Міністерство фінансів опублікувало нові зміни до Податкового кодексу (нова чи наступна «податкова реформа»). І так щороку. Напевно, кожний новий уряд вважає себе найкращим, що досить логічно.

Податкова наука, як і будь-яка інша, ґрунтується на кількох принципах, одним з яких є стабільність. Зазначений принцип реалізований у Податковому кодексі (стаття 4) наступним чином: «Зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше, як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року». 

Зайвим буде казати, що зазначений принцип жодного разу не був дотриманий, більше того, інколи зміни до правил гри вносилися постфактум. Не сумніваюся в тому, що черговий проект змін до Податкового кодексу буде прийнято в тому чи іншому вигляді ще протягом цього року зі вступом в дію з початку наступного. Не важко підрахувати, що це вже менше ніж шість місяців...

Тепер постає питання, а яку ж мету переслідує уряд та ВР при внесенні змін до Податкового кодексу? Повертаючись до теорії податків, можна засвідчити, що, попри велику кількість інтерпретацій функцій податків, все ж їх є дві: фіскальна та регулююча (стимулююча). В ідеалі уряд має збалансовувати зазначені функції, в тому числі шляхом дотримання принципу стабільності. Зазначений принцип майже ніколи не був дотриманий, що як мінімум не сприяє підвищенню довіри бізнесу до влади (та як наслідок — виходу бізнесу з «тіні»).

Прикладів недотримання урядом інших принципів оподаткування можна знайти ще достатньо, що означає мінімізацію впливу обох функцій податків. Та все ж обережно (схрестивши пальці) спробую припустити, що всі зміни в даний час вносяться зі щирими намірами покращити життя бізнесу, натомість очікуючи його виходу з «тіні». Попереднє ознайомлення зі змістом таких змін свідчить про те, що з їх допомогою можна спростити життя бізнесу. Одне введення «податкових канікул» чого варте, але ж як ним бізнес скористається? Якщо кожен підприємець знає, що наступного року знову будуть вноситися зміни, і не факт, що на краще.

Олександр Лабенко, доцент кафедри оподаткування та страхування, НУБіП України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.