Огляд ринку яблучних соків і концентратів в Україні

29 липня 2019, 07:00 10205
Валентина Лановенко

У 2018 році експорт яблучного соку концентрованого (надалі — концентрат) та соку прямого віджиму оцінений в $27,9 млн, тоді як у 2019 р. — практично в 2 рази більше — на суму $54,8 млн. У 2019 р. ціни на яблучну сировину були найнижчими за останні 5 років, а урожай рекордним, і не лише в Україні.

Для переробників це створило сприятливі передумови для нарощення обсягів виробництва концентрату та інших продуктів. ТОП-3 імпортерів яблучного концентрату в 2019 р.: США — 43%, Канада — 15%, Австрія — 13%.

З усіх видів переробки яблук для виробництва концентрату використовують найбільшу кількість сировини. Вихід продукції — 1:7, тобто для 1 т концентрату потрібно 7 т яблук. Сік з концентрату, або відновлений — це продукт, отриманий доданням до соку концентрованого натурального і/або пюре підготовленої питної води з одночасним відновленням аромату доданням натуральних ароматизаторів чи без відновлення аромату.

Сік прямого віджиму NFC (not from concentrate — не з концентрату) — це натуральний сік, отриманий виключно шляхом механічного впливу на свіжі фрукти. Такий сік, на відміну від відновленого з концентрату, містить у собі максимальну кількість всіх корисних натуральних речовин фруктів, які вони мають від природи. Вихід соку — близько 700-800 мл з 1 кг яблук.

При виробництві соків прямого віджиму не допускається використання не тільки консервантів, але й інших добавок, навіть натуральних, таких як цукор, вода, кислота та ін., тому єдиним способом зберігання цього продукту на тривалий час є його термічна обробка (пастеризація при температурі 78°С).

На собівартість концентратів і соків впливає, наскільки багато сировини для переробки в конкретному році і, відповідно, яка на неї ціна. Якщо в 2018 р. ціни на некондиційне яблуко були на рівні 1-2 грн/кг, то в поточному році урожай в Україні значно нижчий, і ціни уже прогнозують на більш високому рівні.

Разом із тим варто відзначити, що світовий ринок концентрату не показує приріст останні 5 років, бо його використання, тобто позиції відновлених соків, дещо слабшають. Споживачі хочуть купувати корисні напої, а це соки прямого віджиму без додавання цукру. Зокрема, в маркетинговому дослідженні AIJN (European Fruit Juice Association) щодо ЄС за останні 5 років прослідковується стабільне зростання частки ринку соків прямого віджиму (+3,7% у 2017/2016 р.) та зниження частки відновлених соків (-2,9% у 2017/2016 р). Але частка відновлених соків в ЄС залишається достатньо високою і наразі майже в 2 рази перевищує за обсягами соки прямого віджиму.

Деякі великі господарства в Україні, в яких у власності від 50 до 100 га яблучного саду, мають своє виробництво соків прямого віджиму, переробляючи всю некондицію. Яблуневі сади на карликових підщепах (М-9) забезпечують урожайність на рівні 45-60 т/га (залежно від загущення). В органічному сегменті 20-25 га саду може бути достатнім для цього виду діяльності, якщо використовувати весь урожай для переробки. В роздріб в українських мережах органічні соки прямого віджиму можна придбати за 40 грн/л.

Валентина Лановенко, власник органічного розсадника родини Лановенко, консультант по експорту плодово-ягідної продукції

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.