Громадам потрібні законодавчо закріплені права на землю

30 серпня 2017, 06:53 4483
Олег Проценко

Об’єднаним територіальним громадам для розвитку потрібні повноваження щодо розпорядження землею. Наше міністерство менше ніж за 1 тиждень підготувало проект закону для вирішення цього важливого завдання.

Мета нового законопроекту — розширити повноваження об’єднаних територіальних громад у галузі земельних відносин. Ми передамо громадам повноваження розпоряджатися землями за межами населених пунктів, що знаходяться у їхній юрисдикції.

Зараз в Україні є 10,5 млн га державних сільськогосподарських земель, що знаходиться за межами населених пунктів.  Й значна частина цих земель розташована в межах об’єднаних територіальних громад.  Але, на жаль, громади ними не можуть розпоряджатися.

Наш проект передбачає, що громади зможуть розпоряджатися землями державної власності, передавати земельні ділянки держвласності у власність громадянам та юридичним особам, надавати землю у користування.

Також громади зможуть змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності — розташованих у межах як населеного пункту, так і ОТГ. 

ОТГ отримають право вилучати землю державної та комунальної власності, що перебуває у постійному користуванні, за умови повного відшкодування землекористувачу збитків, спричинених цим.

Проект також визначає перелік земель держвласності, які не можуть передаватися у комунальну власність. Їм надано визначення «територія територіальної громади».

Ще раніше в раді з’явився  законопроект № 4355 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням и охороною земель». Цей проект стосується більшого кола питань та викликає, на превеликий жаль, багато суперечок і спротиву як у депутатського корпусу, так і у деяких зацікавлених груп. Уряд та Мінрегіон, як і раніше, зацікавлені в прийнятті цього законопроекту.

Проте зараз ми прийняли рішення швидко розв’язати одну вкрай важливу проблему. Й сконцентрувалися саме на ній. А проблеми, підняті у законопроекті 4355, ми теж обов’язково вирішимо.

Закон треба прийняти тому, що одним з основних завдань реформи децентралізації є формування ефективного місцевого самоврядування. А для цього треба  створити належні матеріальні, фінансові та організаційні умови.

Для планування розвитку громад земля є важливим фактором. Саме на цій землі, з дозволу громади, інвестори будуватимуть підприємства, що стануть платниками податків та створять робочі місця. Тож громада може зайнятися довгостроковою стратегією розвитку лише за умови набуття прав на землю.

Ще один важливий наслідок прийняття закону — це стимулювання громад до об’єднання. Адже, надавши ОТГ право розпоряджатися землею, ми зробимо переваги від утворення ОТГ ще більш очевидними.

Я переконаний, що прийняття законопроекту стане потужним поштовхом до розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Олег Проценко, експерт Проектного офісу секторальної децентралізації з питань земельних відносин при Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.