Мульчування — незамінний елемент в промисловому вирощуванні

09 грудня 2019, 06:29 4818
Журнал «Овочі та Фрукти»

Мульчування є незамінною сучасною складовою в промисловому вирощуванні культур, враховуючи тенденції глобального потепління у світі.

Перспективним та  ефективним способом утримання пристовбурних та прикущових смуг є використання мульчуючих матеріалів, що дають змогу зменшити випаровування вологи, захистити грунт від ерозії, збільшити інфільтрацію, поліпшити структуру та доступ поживних речовин, захистити коріння рослин від підмерзання взимку. 

Використання мульчування є досить дієвим заходом для запобігання бур'янів. Ще у 1884 році видатний хімік Д.І. Менделєєв на основі сільськогосподарських дослідів зробив висновок:

Якщо ґрунт прикрити листям, соломою чи чим-небудь відтіняючим і дати йому можливість полежати спокійно деякий час, то він і без всякої оранки досягне спілості.

З геніальною прозорливістю видатний учений побачив непотрібність обертання скиби і передбачив мульчування ґрунту для досягнення такого ж ефекту при оранці.

Створення нових мульчуючих матеріалів потребує детального їх вивчення, оскільки кожний матеріал по-різному впливає на мікроклімат і на рослину. В якості мульчуючих матеріалів можуть бути використані неорганічна (агроволокно, поліетиленова плівка, нетканий покривний матеріал, папір і т.д.) та органічна мульча (солома, компост, подрібнені післязбиральні рештки, тирса, хвоя або опале листя деревних культур). При взаємодії вологи (поливи, дощі тощо) дрібні часточки мульчі опускаються у нижні шари ґрунту, але основна структура мульчуючого покриття зберігає свою основу та добре взаємодіє з ґрунтом, при цьому посилюється активність мікроорганізмів, і до зміни структури ґрунту вступають як мульча, так і ґрунт. Внаслідок розкладання мульчі відбувається збагачення ґрунту гумусом. У результаті цього добре зберігається ґрунтова волога, виключається поява ґрунтової кірки, пригнічується поява бур'янів.

Пухкий шар мульчі швидше прогрівається, що сприяє ранньому та швидшому початку вегетації рослин. Так, за даними Дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААН (Л.В. Постоленко, 2019) використання мульчуючих матеріалів агроволокна та соломи у досліджуваних сортах чорної смородини Пам'ять Правику,  Муза, Мелодія та елітної гібридної форми № 1060 обумовило більш раннє настання збиральної стиглості ягід відповідно на 4–7 та 3–5 днів.

Мульчування ґрунту темною плівкою є прогресивним агротехнічним заходом вирощування суниці, який сприяє підвищенню зимостійкості рослин, прискорюючи їх вступ у товарне плодоношення, збільшуючи урожайність та покращуючи товарні якості, підвищує якість врожаю суниці, що відобразилось у збільшенні кількості стандартної продукції у середньому на 13,6% за рахунок збільшення частки незабруднених ягід (С.Ф. Логинова, 2003).

Мульчування застосовують не тільки влітку, але і пізньої осені, щоб зберегти кореневу систему від холоду, пошкоджень вітром, шкідниками, а також для збільшення товщини снігового шару у пристовбурних смугах, оскільки підмерзання кореневої системи у зимовий період знижує урожайність рослин.

За даними українських учених (П.Г. Копитко, Р.М. Буцик, 2006) мульчування ґрунту у рядах суниці чорною плівкою сприяло збільшенню облистяності майже у двічі та формуванню ріжків на 36,9% і квітконосів на 7,7%, мульчування соломою — відповідно на 25,9 та 26,4%  лише у перші два роки після садіння, і кількість квітконосів при цьому зменшувалась на 5%.

Для вивчення впливу систем утримання ґрунту та наявності зрошення у прикущових смугах на ріст і продуктивність сортів смородини навесні 2009 року в Інституті помології ім. Л.П. Симиренка НААН було закладено дослідні насадження стандартним однорічним садивним матеріалом сортів Пам'ять Правику, Муза, Мелодія та елітної гібридної форми № 1060 (Пегас) за схемою садіння рослин 3×0,75 м. Як мульчуючі матеріали  під час проведення досліджень використовували: агроволокно, плівку, тирсу, солому, хвою. 

Агроволокно (щільністю 0,50 г/м2, шириною 1,20 м) — це нетканий матеріал чорного кольору, пропускає воду, повітря, запобігає випаровуванню води, зберігає тепло ґрунту, захищає від морозу, сильного вітру, від пересихання ґрунту, запобігає перегріванню ґрунту, при поливі ґрунт не ущільнюється за рахунок мікрокапілярного розподілу вологи, ґрунт залишається пухким і дихає весь період протягом використання.

Плівка чорного кольору, (товщина 120 мкм, ширина 1,50 м) пластична, забезпечує захист від попадання вологи та пару, не пропускає сонячне проміння, не виділяє які-небудь токсичні речовини і піддається вторинній переробці. Поліетиленова плівка — недорогий, зручний і легкий у використанні матеріал. Під синтетичною мульчею слабше випаровування і більший вміст води у ґрунті, тому дерева активніше ростуть і краще плодоносять.

Тирса — свіжі деревні частинки, (в яких не розмножуються хвороботворні бактерії), що утворилися як відходи пиляння хвойних порід, різновид подрібненої деревини. Сприяють кращому проникненню води. Має добрі теплоізоляційні властивості.

Солома — сухі рештки озимої пшениці, що залишаються після обмолоту. Хімічний склад і поживність соломи озимої пшениці: клітковина — 35–45%  і інші складні важко перетравлювані вуглеводи, жир — 1,2–2%, білок — 2–6%, зола — 4–7%. У 100 кг соломи міститься в середньому 40 кормових одиниць і 2,3 кг перетравлюваного білка. Солома — добрий теплоізолятор, але вона приваблює комах-шкідників до коренів та кори рослин. Солома є також джерелом вуглецю. При її розкладі у ґрунт надходить значна кількість вуглекислого газу  Зв'язуючись із водою, він утворює вуглекислоту, яка переводить деякі складові соломи у розчин, у тому числі необхідні рослинам поживні елементи. Одночасно солома поліпшує кореневе та повітряне живлення рослин.

Хвоя — сухі опалі листоподібні органи хвойних рослин, містить хлорофіл, вітаміни, макро- і мікроелементи, фітогормони, фітонциди, бактеріостатичні і антигельмінтні речовини.

Найвищу продуктивність насаджень смородини чорної забезпечує сумісне використання  краплинного зрошення та мульчуючих матеріалів. При застосуванні цих елементів технології вирощування урожайність досліджуваних сортів підвищується на 3,8 — 8,0 т/га. Кращими мульчуючими матеріалами є агроволокно і солома.
 
Кандидат с.-г. наук, Є.П. Постоленко
Кандидат с.-г. наук, Л.В. Постоленко


Більше інформації про корисні продукти в журналі «ОВОЧІ ТА ФРУКТИ».

Кожен номер видання містить інформацію про сучасні технології вирощування овочевих і плодово-ягідних культур, новини від світових селекційних центрів, інститутів і компаній, інформацію про сортове різноманіття і помологічні особливості культур. Практичні поради з будівництва та ефективного використання теплиць і парників, технології зберігання і переробки овочів і фруктів, рекомендації з вибору садового і городнього інвентарю. Журнал виходить 1 раз на місяць

Детальніше з номером можна ознайомитися тут

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.