Комбінований сад: грецький горіх та груша. Економічні переваги

06 грудня 2016, 07:30 14435
Валентина Лановенко

Грецький горіх дуже привабливий для бізнесу, оскільки горіховий сад — це інвестиція в майбутнє та багаторічний прибуток (до 100 років). Для ведення горіхівництва за ґрунтово-кліматичними умовами підходять лише 7% земель у світі, в тому числі й землі України.

На сьогодні в нашій країні є 424 тисячі гектарів вільної землі, придатної для вирощування цієї культури. Попит на грецькі горіхи постійно зростає, ринок збуту не обмежений географією та обсягами замовлень. Перевагою є тривалий термін зберігання продукту та прості умови упакування.

Найбільшими виробниками грецького горіха у світі є Китай, США, Іран та Туреччина. Україна посідає 2-ге місце в світі як експортер грецького горіха та 5-те місце за обсягом валового збору цієї культури. При цьому переважно весь об'єм грецького горіха заготовлюється в домашніх господарствах, плодоносних інтенсивних садів в Україні поки що немає. Ті, які закладалися за останні 5-7 років, ще не вийшли на рівень повного плодоношення. Щорічний урожай грецького горіха в Україні — 75-95 тис. тонн, з яких 2/3 експортується за кордон. При цьому щорічний брак грецького горіха в Європі — 100 тис. тонн. Споживання грецького горіха в світі постійно збільшується, оскільки зростає населення середнього класу, яке турбується про своє здоров?я.

За даними міжнародних аналітиків, у 2015 р. в Туреччину неофіційно було вивезено з України понад 30 тис. тонн грецького горіха, який потім перепродали в інші країни. Країни-імпортери українського горіху — Туреччина, Румунія, Ірак, В'єтнам, Франція, Болгарія та ін. Ціна на очищений грецький горіх, наприклад, в Німеччині складає €25 (роздріб), €11 (опт). Екологічно чистий горіх коштує €30-35 (роздріб), €15 (опт). Швейцарія та Німеччина є лідерами в Європі з імпорту органічної продукції, вони зацікавлені саме в органічному горіху.

Станом на 2016 р. ціна в Україні коливається в межах $4-6 (оптова) за 1 кг очищених горіхів. За сезон за умов правильної організації процесу купівлі-продажу можна заробити гарні гроші, проблема лише в тому, що заробляють не ті, хто вирощують, а ті, хто скуповують і продають.

В Україну культура горіха потрапила із Валахії (область Румунії), тому він має ще одну назву — «волоський». Горіх має багато лікувальних властивостей, найбільшою цінністю є ядро: білок — 22%, жири — 50-85%, вуглеводи — 13%; вітаміни групи А, В1, В2, С, Е, К, Р, РР; мінеральні речовини — кальцій, фосфор, цинк, йод, калій, залізо, азот. В Україні споживання горіха на одну людину складає приблизно 0,5-0,8 кг на рік при нормі 1,5-3,5 кг. У нас також ще недостатньо розвинутий напрямок промислової переробки (настоянки на перетинках, варення із горіха, горіхове масло та інше).

Вирощування грецького горіха

Грецький горіх — вологолюбна культура, здатна давати гарний урожай в південних, південно-західних та центральних теплих регіонах із зволоженими ґрунтами.

Умови для інтенсивного вирощування горіха:

  • теплі, відкриті, пологі схили;
  • розміщення рядів з півночі на південь для отримання максимальної кількості світла;
  • правильно підібрані запилювачі;
  • рівень ґрунтових вод — не менше 2-2,5 м;
  • мінімум 800 мл опадів на рік;
  • тривалість безморозного періоду має бути не менше 160 днів.

Ризики вирощування грецького горіха

І. Кліматичні умови — ризик підмерзання.    

У цілому ризик підмерзання грецького горіха можна розділити на 2 аспекти:

1) неправильно підібрані сорти для наших ґрунтово-кліматичних умов;

2) невдало вибрана кліматична зона для закладки саду.

На сьогодні в Україні попит на саджанці грецького горіха перевищує пропозицію (в 2016 році було вирощено 150 тис. сертифікованих саджанців). Тому частина посадкового матеріалу цієї культури завозиться з-за кордону: в основному з Молдови, Італії, Польщі, Франції.

ІІ. Природні шкідники — горіхова міль, горіхова плодожерка, тля та ін.

ІІІ. Природні хвороби — бура плямистість, фітофтороз, бактеріоз та ін.

Отже, грецький горіх, як і інші культури, потребує захисту від шкідників та хвороб. При проектуванні горіхового саду потрібно враховувати ґрунтово-кліматичні умови регіону посадки та вибирати районовані сорти.

За словами директора Центру промислового вирощування грецьких горіхів Максима Калайди, саджанці грецького горіха української селекції, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою в порівнянні з імпортними саджанцями.

Комбінований сад: грецький горіх + груша

Горіховий сад є довгостроковою інвестицією, оскільки:

  • з 5-6-річного віку горіх вступає у плодоношення;
  • з 10-го року урожайність складає 1,5-2 т горіхів/1 га (залежно від сортів та схеми посадки);
  • з 12-14-го року вегетації — 3-4 т/1 га.

У горіхових садах використовуються різні види комбінацій — ягідні, плодові та інші культури. Досвід турецьких садівників показав, що одним із найкращих варіантів комбінацій є груша на карликових підщепах.

Чому груша?

  • Вступ у плодоношення на 2-й рік вегетації (з 2-3-річних саджанців на карликовій підщепі);
  • хороша сумісність горіха та груші, зниження кількості хвороб груші (це ми спостерігаємо на власному досвіді у нашому розсаднику);
  • конвеєрний збір урожаю (від літніх до зимових сортів);
  • груша не боїться притінення.

Переваги комбінованого саду: грецький горіх + груша

  • Пришвидшення окупності витрат на закладку саду;
  • отримання доходу з 2-го року вегетації саду (з груші);
  • ефективне використання земельних ресурсів.

Економічна ефективність комбінованого саду «Грецький горіх + груша»

У цій таблиці наведені розрахунки урожайності та валового доходу комбінованого саду «Грецький горіх + груша» площею 1 га:

Економічна ефективність комбінованого саду «Грецький горіх + груша»
Економічна ефективність комбінованого саду «Грецький горіх + груша»

Дані, взяті за основу для розрахунків.

  • Загущення грецького горіха — 96 шт./1 га (схема посадки 12 м х 8 м).
  • Загущення груші в комбінованому саду на 1 га — 2200 шт.
  • Ціна реалізації груші — 20 грн/кг (осінь 2016 р.), ціна грецького горіха (нелущеного) —   25 грн/кг (ціна за 2016 р.).

Як видно з таблиці, плодоносити горіх починає з 5-го року, і на 10-й рік урожайність складає лише 1,5 тонни. Груша на 2-й рік вегетації дає 3 тонни і з 6-го року виходить на показник 22 т/га. Точка беззбитковості такого комбінованого саду наступає на 4-й рік вегетації, практично весь дохід отримується за рахунок реалізації груші. Повна окупність проекту — з 5-го року вегетації саду (витрати на закладку комбінованого саду — близько $9 тис./1 га).

Горіховий бізнес в Україні лише починає розвиватися (в промислових масштабах). Для забезпечення відповідності обсягів виробництва горіха стандартам його споживання та задоволення зовнішнього попиту в Україні необхідно створити  25 тис. га промислових насаджень до 2025 року. Горіх — це високорентабельна довгострокова інвестиція, але потрібно враховувати, що перший невеликий урожай можна отримати лише з 5-7-річного віку (з щеплених сортових горіхів), тому доцільно створювати комбінований сад з використанням плодово-ягідних культур.

Окрім прибутковості, горіхівництво має соціально-економічний основу. Оскільки для родини це стабільний прибуток, для суспільства — додаткові робочі місця, для країни — поповнення бюджету, створення підприємств для переробки та зберігання продукції. Ґрунтово-кліматичні умови нашої країни дають можливість вирощувати екологічно чисті горіхи, ягоди та плодові культури, тенденція споживання яких у світі щорічно збільшується.

Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва Ekogarden, розсадник родини Лановенко


Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.