Кокос: суперфуд 21 сторіччя

13 травня 2019, 06:22 5217
Fructo

Кокос — екзотичний фрукт, корисні властивості якого давно відомі мешканцям тропічних країн. Сьогодні його можна купити майже в кожному українському магазині. Тепер у вашому кошику може опинитися не лише кокос чи кокосова стружка, а ще й кокосові молоко, борошно, цукор та масло.

Кокосовий цукор схожий на коричневий тростинний цукор з ледь помітними нотками карамелі. Цей продукт виготовляють із соку кокосової пальми. При виробництві він піддається мінімальній обробці й, на відміну від звичайного цукру, зберігає майже всі корисні властивості кокосового соку, з якого він робиться. А це — понад 16 найважливіших амінокислот, велика кількість вітамінів та ферментів.

Джерло фото: Fructo
Джерло фото: Fructo

Кокосове молоко часто плутають з кокосовою водою, але це два зовсім різні продукти. Кокосова вода знаходиться всередині кокосу і збирається там абсолютно природнім шляхом, коли фрукт дозріває. До слова, вченими доведено, що кокосова вода є однією з найкорисніших рідин для організму людини. В звичайному кокосі є близько 40 мл кокосової води. Також на українському ринку фруктів є молоді (питні) кокоси, кількість рідини в яких сягає 400-500 мл.

А от кокосове молоко виробляють люди, проціджуючи воду крізь подрібнену м«якоть кокосу. Це молоко є одним із головних інгредієнтів азійської кухні. Кокосове масло (або кокосові вершки) виділяється на поверхні молока і часто використовується у десертах та для смаження. Кокосове масло є одним із небагатьох продуктів, які можна віднести до «суперфудів». Жирні кислоти в ньому можуть знищувати шкідливі бактерії, віруси та гриби, що допомагає захистити організм від інфекцій. У випічці використовується кокосове борошно, яке є значно кориснішим за пшеничне чи кукурудзяне, і готується з просушеної кокосової стружки.

Часто в промислові кокосові продукти додаються підсолоджувачі чи підсилювачі смаку. Зробити кокосове молоко, масло та борошно дуже легко в домашніх умовах. Для цього потрібно розбити звичайний кокос та нарізати його м«якоть на кубики. Залити трьома склянками води та подрібнити на блендері, доки м«якоть не перетвориться на стружку. Після цього віджимаємо кокосову стружку за допомогою марлі. У нас вийде близько 300 мл кокосового молока. Молоко можна поставити на декілька годин у холодильник. Масло відшарується, замерзне. Достатньо злити воду, і кокосове масло готове до вживання. Стружку, що лишилася під час приготування кокосового молока, необхідно просушити і помолоти у кавомолці. У борошні лишаються кокосові жири, тому зберігати його варто в холодильнику.

Раніше існували твердження, що кокос шкідливий для організму людини. Але науковці спростували ці твердження і з кожним новим дослідженням все більше переконуються у надзвичайній користі цього фрукту. Тож попит на органічні продукти з кокосу з кожним роком зростатиме на європейському ринку.

Fructo, інтернет-крамниця екзотичних фруктів

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.