Катар: на шляху до продовольчої самодостатності

12 червня 2020, 09:31 5636
Юліанна Мусса

Катар — 47-ма найбільша експортна економіка у світі та 42-га найскладніша економіка за індексом економічної складності (ECI). У 2019 році Катар експортував продукції на $52,3 млрд та імпортував на $21,6 млрд, що призвело до позитивного сальдо торгівлі в $30,7 млрд.

Яку їжу завозять до Катару і звідки? 

Продовольство Катару в основному забезпечується за допомогою GCC, а потім — США, Європейський союз, Південно-Східна Азія, Австралія та Нова Зеландія. Експорт складається в основному із зернових, молочних продуктів, м'яса, фруктів і овочів. Саудівська Аравія є основним експортером птиці та молочної продукції, причому фрукти та овочі переважно поставляються з країн GCC, за ними слідують ЄС, Азія та США. М’ясні продукти, такі як яловичина, телятина, баранина, в основному імпортуються з Австралії, Нової Зеландії, Індії, Пакистану, Сомалі, Єгипту та Сирії. 

Правила безпеки харчових продуктів

Вища рада охорони здоров’я контролює правила імпорту продовольства та сільського господарства. Її мета полягає в тому, щоб імпортна їжа була безпечною, гігієнічною, відповідно до міжнародних стандартів та правил GCC та була придатною для споживання людиною. Імпорт продовольства повинен відповідати суворим інструкціям щодо автентичності та сертифікації з країни походження. 

Тим часом Сектор охорони здоров'я та контролю імпорту контролює стандарти та безпеку імпорту продуктів харчування до Катару. Його функції включають періодичні огляди, випробування та відбір проб на псування та хімічне та мікробіологічне забруднення у чотирьох визначених в'їзних портах у всьому Катарі. Наразі Катар будує великий торговельний порт Хамад, що знаходиться недалеко від Дохи, для задоволення значного зростання імпорту до країни. 

Всі партії імпортних продуктів харчування повинні мати відповідну документацію та сертифікацію з оригінальними сертифікатами охорони здоров'я, виданими професійним органом у своїй країні походження, що відображає відповідність правилам GCC. Перевірка та оформлення імпортних партій продовольства здійснюється відповідно до вимог GCC та, де це доречно, принципів міжнародних організацій. Вантажі, які не дотримуються регламенту, можуть бути затримані або відправлені назад до країни експорту зі штрафами та заборонами, накладеними на імпортера. Вища рада охорони здоров'я підрахувала, що за останні п’ять років майже 950 тис. кг небезпечної їжі було знищено, а майже 2,5 млн кг було реекспортовано до країни походження.

Продукти харчування на роздрібному та оптовому ринках також регулярно перевіряються. Якщо виявлено розбіжність, товар вилучається та знищується за рахунок імпортера. Тому треба бути обережними з експортом та нормативно-регулюючими документами.

Важливість харчових інгредієнтів та маркування

Правила імпорту Катару ґрунтуються на стандартах, встановлених Організацією стандартизації затоки (GSO), CODEX Alimentarius, Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) та Всесвітньою організацією охорони здоров'я тварин (OIE).

Найбільша різниця між імпортованими харчовими продуктами в Катарі та країнах, що не є в Перській затоці, — це термін зберігання ГСО та маркування технічних регламентів. На всіх харчових продуктах повинні бути чітко марковані інформація про продукцію та виробництво, країна походження, сертифікація халяльного забою, термін виробництва та термін придатності, який часто скорочується від занадто довгого терміну зберігання певних продуктів. 

Звичайно, як ісламська країна, Катар має суворі вимоги до м'яса та птиці. У 2013 році скандал з конячим м'ясом у Європі поставив питання про доброчесність деяких лідерів ринку. У відповідь Катар посилив процес сертифікації. На підставі останніх звітів МЕБ за 2015 рік, Катар заборонив імпорт продуктів тваринного походження з ряду країн, щоб гарантувати, що птиця, яйця та м'ясні продукти не були заражені BSE, пташиним грипом та вірусом Ебола. 

В іншому випадку харчові добавки та консерванти, штучні підсолоджувачі, барвники, ароматизатори та залишки пестицидів підпадають під дію стандартів Codex Alimentarius та інших міжнародно визнаних організацій.  

Нормативи GSO часто походять від комбінації CODEX, австралійських, канадських або інших міжнародних стандартів. Ці стандарти стосуються прийнятних меж токсинів, радіації та опромінення в харчових продуктах, а також максимальних рівнів залишків ветеринарних препаратів, включаючи антибіотики та гормони.

Катарська національна програма продовольчої безпеки 

Всесвітня організація охорони здоров’я визначає продовольчу безпеку як існуючу, коли «всі люди мають доступ до достатньої, безпечної, поживної їжі для підтримки здорового та активного життя». Хоча Катар, безумовно, має багато їжі, його залежність від імпорту продовольства має обмеження. Імпорт може спричинити коливання цін, ембарго, дефіцит продовольства та нестабільні політичні відносини із сусідніми країнами.

На хвилі продовольчої кризи 2008 року, коли ціни на імпортну продукцію злетіли, уряд Катару створив Катарську національну програму продовольчої безпеки — амбітну програму для стимулювання внутрішнього сільського господарства та виробництва продовольства для створення самодостатності в країні. Уряд зобов'язаний взяти на себе відповідальність за власну продовольчу безпеку та має на меті максимально наблизити країну до продовольчої самодостатності до 2030 року. Влада намагається вирішити питання продовольчої безпеки держави через ряд проєктів, спрямованих на збільшення виробництва в країні та за кордоном, включаючи придбання ріллі в усьому світі з метою розвитку сталого ведення сільського господарства для підтримки довготривалих потреб Катару у продовольстві. Зі збільшенням невизначеності продовольчої безпеки, глобального потепління та політичної нестабільності, придбання земель забезпечує мережею безпеки для потреб виробництва продуктів харчування. Завдяки компанії Hassad Food, дочірній компанії Qatar Investment, Катар на даний момент володіє сільськогосподарськими угіддями в Судані, Австралії, Кенії, Бразилії, В'єтнамі та Філіппінах, з можливістю майбутніх придбань землі в Північній та Південній Америці. 

Майбутнє продовольства в Катарі

Зі швидким розвитком населення та відповідним збільшенням попиту на вітчизняні продовольчі товари влада Катару прагне запропонувати диверсифіковані методи для встановлення довгострокових стратегій та рішень для зменшення залежності від імпорту продовольства. Катарське національне бачення 2030 року включає створення національної системи продовольчої безпеки, яка має багато аспектів — мова йде про ціну, доступність, якість харчування та безпеку. Для забезпечення високого рівня успіху, особливо в часи глобальної конкуренції чи кризи, воно вимагає поєднання виробництва, торгівлі та планування майбутнього. Маючи обмеження у виробництві продовольства, Катар сподівається створити гнучку та стійку національну систему харчування для задоволення потреб свого населення. 

Юліанна Мусса, директор з інноваційних програм та развитку «Асоціації українських і арабських бізнесменів та інвесторів» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.