Як оновити парк техніки без капітальних інвестицій ? Інноваційні підходи до управління витратами

27 вересня 2019, 10:08 3168
Юрій Пульгун

Сучасні умови господарювання вимагають від сільгоспвиробників пошуку альтернативних способів оптимізації витрат і підвищення ефективності роботи підприємств. Питання фінансування витрат на оновлення парку техніки наступні роки буде досить актуальним, враховуючи відкриття ринку землі.

Багато сільгоспвиробників будуть накопичувати грошові ресурси для інвестицій у купівлю землі. Таким чином розраховувати на суттєві інвестиції в оновлення техніки наступні роки буде складно. Як же не втратити такий важливий елемент операційної ефективності як підтримка продуктивності та ефективності техніки через брак інвестицій в її оновлення ?

Одним із рішень є довгострокова оренда самохідної сільгосптехніки. Основна відмінність такого виду співпраці між клієнтом (покупцем) та дилером (продавцем) від вже існуючих інструментів в Україні (лізинг чи кредитування) є те, що:

  • техніка надається у користування за повної сервісної підтримки дилером, що включає планове регулярне сервісне обслуговування та ремонт техніки у разі поломки;
  • клієнт платить лише за користування технікою, тобто напрацьовані машиною мотогодини.

Така схема не є новинкою для європейського ринку, де сільгосптехніка (трактори, комбайни) продається саме таким чином. Хоча і на нашому ринку є успішні приклади реалізації такого підходу. Перша в Україні угода відбулася в 2015 році між компаніями «Цеппелін Україна» та «Агро ЛВ Лімітед» (45 тис. га в обробітку), які керуються європейськими цінностями та методами в організації своєї роботи. Можна сказати, що те, що здавалося неможливим для багатьох учасників ринку, вже відбулося на практиці.  

Мій попередній досвід роботи з технологічним будівельним обладнанням у міжнародній компанії допоміг мені сформувати впевненість у правильності вибору довгострокової оренди високотехнологічної техніки як одного із ефективних інструментів управління витратами та підвищення продуктивності роботи техніки. В чому ж переваги довгострокової оренди високотехнологічної техніки (сучасні трактори, навантажувачі, вантажні автомобілі) для підприємства з парком самохідної техніки більше 100 одиниць?

По-перше, це дає змогу сконцентруватися на основному виді діяльності — плануванні, організації та своєчасному і якісному виконанні сільгоспробіт та логістиці, а не займатися сервісним обслуговуванням та ремонтом техніки. Цим мають займатися ті, хто вміє робити це найкраще, — сервісні центри дилерів виробника.

По-друге, підвищується продуктивність роботи парку техніки, бо нова техніка надійніша, а значить менше поломок і простоїв відповідно. З кожним роком експлуатації техніка «старіє», відсоток простоїв з технічних причин зростає, а відповідно ризики невиконання робіт вчасно збільшуються.

По-третє, підприємство не має проблеми з тим, що робити з машиною, яка відпрацювала 3-4 роки (6 000-10 000 мотогодин). Завдяки професійному сервісному обслуговуванню та догляду дилером трактор, який має 6 000 мотогодин, є досить привабливим товаром на ринку вживаної техніки для малих та середніх підприємств.

По-четверте, це ефективний інструмент управління витратами на виробництво та грошовим потоком. Компанія-орендар платить лише за роботу техніки, тобто відпрацьовані трактором мотогодини. Це дозволяє розуміти, скільки саме витрат буде понесено в певний проміжок часу. Оскільки трактор є власністю дилера та знаходиться на його повному сервісному обслуговуванні, підприємство не несе ніяких додаткових витрат на обслуговування та ремонт. Також немає необхідності тримати склад запасних частин під цю техніку, що значно зменшує ризики мати «мертвий склад» або заморожені оборотні засоби. Отже, оренда допомагає підвищити обертання обігових коштів, що є критично важливим для сільгоспвиробника.

Варто також відмітити, що довгострокова оренда вигідна і для дилера. Оскільки він має можливість розвивати та удосконалювати свій сервіс (маючи парк техніки, що надається в оренду), робити його більш ефективним за рахунок ефекту масштабу. І тоді ми прийдемо до того, що в кожному районі буде представництво дилера, який може швидко та якісно обслуговувати техніку.

Таким чином, довгострокова оренда техніки є не лише інструментом підвищення продуктивності основних засобів та ефективності процесу виробництва в цілому, але й дає можливість розбудовувати існуючу екосистему шляхом створення нових гравців і зв’язків між ними.

Юрій Пульгун, експерт з операційної ефективності, випускник Агро-МБА KMBS

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.