Підсумки року: як пройшов 2019-й для аграрної сфери

14 січня 2020, 07:06 2922
Кадровий портал grc.ua

Рік, що минув, був досить неоднозначним. Хоча, задля справедливості варто відзначити, що цим твердженням можна охарактеризувати практично будь-який рік: кожний період має свої підйоми та спади. Розповідаємо, які тенденції панували в аграрній сфері в розрізі ринку праці у 2019 році, зокрема, як змінювались зарплати, кого шукали роботодавці та якими були пошукацькі настрої.

Кого шукали аграрні компанії у 2019 році

Згідно з аналізом бази вакансій, розміщених на hh.ua, найбільшим попитом серед компаній в АПК користувались такі профсфери, як «Продажі», «Виробництво», «Транспорт», «Бухгалтерія», «Маркетинг», «Робітничий персонал», «Адміністративний персонал», «ІТ», «Телеком», «Фінанси», «Закупівлі».

Так, на сферу продажів припала майже чверть (23%) усіх розміщених протягом 2019 року пропозицій про роботу. Роботодавці галузі АПК шукали спеціалістів з прямих продажів та оптової торгівлі, менеджерів по роботі з клієнтами та дистриб’юторів, торгових представників та управлінців продажами.

На другому місці за популярністю — спеціалісти з виробництва. На них припадало 16% всіх розміщених вакансій. Найчастіше роботодавці шукали технологів, інженерів, головних агрономів, керуючих проєктами та спеціалістів з контролю якості.

Замикає лідируючу трійку профсфера «Транспорт», на яку припало 8% пропозицій про роботу в АПК. Компанії шукали логістів, водіїв, спеціалістів із ЗЕД, робітників складу тощо.

В цілому активність компаній в розрізі профсфер збігалась із 2018 роком. Можна відмітити, що у 2019-му збільшилась частка «Продажів» та «Маркетингу». А от «Транспорт» і «Робітничий персонал» дещо послабили свої позиції у порівнянні з 2018 роком.

Скільки були готові платити співробітникам

А от аналіз заробітних плат з вакансій показує, що трохи більше половини (51%) роботодавців галузі АПК протягом 2019 року розраховували знайти співробітників на зарплату від 9 000 до 18 000 грн, ще майже чверть (24%) готові були платити від 18 100 до 27 000 грн. Варто зазначити, що в порівнянні з 2018 роком зарплатна вилка компаній відчутно зросла. Тоді наймасовішим за кількістю вакансій (48%) був діапазон від 6 600 до 12 900 грн.

При цьому майже протягом усього року в профсфері «Виробництво, АПК» спостерігалось незначне, але постійне підвищення пропонованих у вакансіях заробітних плат. Лише на початку червня та вересня спостерігались невеликі (в межах 1-2%) зниження.

hh.ua|grc, провайдер комплексних HR-рішень

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.