Державна підтримка агросектору: перезавантаження

10 листопада 2020, 07:14 4406
Тарас Висоцький

У вересні 2019 року ми анонсували перезавантаження державної підтримки сільського господарства, що базуватиметься на трьох принципах — прозорість, прогнозованість, справедливість. Даний процес передбачав декілька етапів реалізації. Перший — проведення консультацій з аграріями із залученням представників їхніх профільних асоціацій. Другий — напрацювання змін нормативно-правових актів та порядків Кабінету Міністрів України. І третій етап — напрацювання законодавчих змін та їх прийняття.

Минулого тижня був реалізований третій етап даного процесу, коли народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроєкт 3295 про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції.

Що передбачає даний законопроєкт? У чому суть перезавантаження?

Принцип прозорості буде реалізований через впровадження державного аграрного реєстру. Цей інструмент допоможе спростити доступ аграріїв до всіх державних послуг. Фермери матимуть можливість подати документи на державну підтримку зі свого робочого місця, використовуючи BankID або свій електронний ключ. Всі необхідні форми, бланки та підтвердження будуть автоматично підтягнуті з інших реєстрів, які є в розпорядженні держави. Не буде жодних комісій, реєстрації в канцелярії та можливостей для зловживань чиновників. Фермери більше не будуть хвилюватися через надходження чи ненадходження вчасно паперових пакетів документів до міністерства.

Принцип передбачуваності полягає в тому, що законотворці чітко зафіксували пріоритети державної підтримки на наступні роки, а саме: тваринництво, включаючи всі сфери, і наразі нішеві, але в майбутньому перспективні напрямки, такі як вівчарство та козівництво, аквакультура, підтримка органічного виробництва, садівництва, зрошення, відновлення дренажу та насадження лісосмуг. Ці напрямки націлені на створення додаткових робочих місць та збільшення доданої вартості у сільському господарстві. Також передбачуваність полягає у чіткому затвердженні необхідності й алгоритму підтримки сільськогосподарської кооперації, враховуючи нещодавно прийнятий та підписаний Президентом України закон, та підтримки дорадництва в сільському господарстві.

Принцип справедливості буде реалізований через обмеження виплат з одного напрямку державної підтримки у розмірі 10 тисяч мінімальних заробітних плат у рік на одного отримувача, включаючи пов’язаних осіб. Також на законодавчому рівні буде запроваджена можливість компенсації втрат фермерів, понесених внаслідок виникнення форс-мажорних погодних обставин. Одразу після підписання Президентом України законопроєкту і вступу в дію, ми будемо виносити відповідний порядок на розгляд уряду. Сподіваємось, що таких форс-мажорних обставин у майбутньому буде мінімум, але держава в будь-якому разі буде готова на них відреагувати та підтримати фермера.

Рік спільної інтенсивної роботи дав свій результат. Хочу подякувати всім фермерам, народним депутатам, профільним аграрним асоціаціям, працівникам міністерств і відомств, які долучилися до роботи та прийняття кінцевих рішень.

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.