Ефект «соєвих правок» на ціни агровиробників

07 жовтня 2019, 11:47 3322
Олександр Донченко

Ситуативність — звична справа для української політики, аграрний ринок не є виключенням.

З 2017 року триває дискусія щодо запроваджених у вересні 2018 року «соєвих правок», які відмінили відшкодування ПДВ при експортних операціях виробників сої. З 1 січня 2020 року почнуть діяти «соєві правки» для ріпаку. Результат економетричного моделювання свідчить про те, що в разі відсутності правок виробники в середньому отримали б ціну вищу на $29 з тонни в період після вересня 2018 року. Чи варто очікувати подібного ефекту на ринку ріпаку — питання риторичне.

Незважаючи на тривалу дискусію як за, так і проти таких законодавчих ініціатив, досі в пресі відсутні статистичні розрахунки щодо того, а чи справді «соєві правки» сприяли зростанню економіки. Відповідь на це запитання криється в різниці між доданою вартістю від експорту олії з сої або ріпаку, і власне, експорту самої сировини.

Здавалося б, відповідь на таке запитання можна знайти в економічній теорії. Однак, якщо додана вартість справді вища від експорту соєвої олії, то для чого потрібно запроваджувати законодавчі зміни з викривленням ціноутворення і дискримінацією виробників сої? Інший аспект — розмір відшкодування з бюджету ПДВ. Однак розмір відшкодування — це доволі контроверсійна тема. За такою логікою можна піти далеко і відмінити відшкодування експортного ПДВ на всіх ринках, мотивуючи такі зміни меншим навантаженням на бюджет.

2019 рік — другий сезон після «соєвих правок». Відповідно, ринок вже відкоригувався з урахуванням законодавчих змін, і процес ціноутворення розвивається за новими правилами на ринку сої. Те саме трапиться з ріпаком в 2020 році за умови збереження прийнятих змін. Наслідком запроваджених «соєвих правок» стало зростання різниці між цінами EXW за наявності та відсутності правок у середньому до $29 на тонні. На рисунку 1 відображено різницю між реальною (ринок) і змодельованою (модель) ціною EXW на сою в Україні в дол. США. Ціни використані в розрахунках без ПДВ.

Рис. 1. EXW ціна на сою в дол. США в Україні. Джерело: власні розрахунки на основі даних Ukragroconsult
Рис. 1. EXW ціна на сою в дол. США в Україні. Джерело: власні розрахунки на основі даних Ukragroconsult

В період після «соєвих правок» з 1 вересня 2018 року середня ціна EXW в Україні на сою склала $287. В разі відсутності штучного викривлення ринку, середня ціна EXW в Україні на сою була б на рівні $316 за тонну. Довірчий інтервал на рівні 95% для модельованої ціни в разі відсутності законодавчих ініціатив складає $304 і $327 за тонну. Різниця між фактичною EXW ціною сої на ринку і результатом моделі дає середню негативну різницю в $29 і довірчим інтервалом на рівні 95% від -17 до -40 дол. США. У відносному значенні середня ціна EXW на сою в Україні в дол. США зменшилась на 9% з 95% довірчим інтервалом від -6% до -13%[1]. Для розрахунку була використана Байєсівська структурна модель часових рядів, імплементована в мові R на основі праці Brodersen et al. (2015)[2]. Модель побудована з використанням екзогенних змінних, на які прямо не вплинули законодавчі зміни в Україні. Для моделювання використані, як екзогенні змінні, українські ціни EXW ріпаку, соняшнику, FOB сої, CBOT сої із США.

Отриманий результат дозволяє зробити висновок про наявність негативного ефекту від «соєвих правок» для виробників. Також, очікування щодо відповідного ефекту на ринку ріпаку тепер виглядають небезпідставними.


[1] Узагальнюючи, можна підсумувати статистичну значущість результату відносно статистичних довірчих інтервалів. Релевантність розрахунків підтверджується через ймовірність випадкового отримання даного результату на рівні <1% за Байєсівською односторонньою ймовірністю.

[2] Brodersen, K. H., Gallusser, F., Koehler, J., Remy, N., & Scott, S. L. (March 01, 2015). INFERRING CAUSAL IMPACT USING BAYESIAN STRUCTURAL TIME-SERIES MODELS. The Annals of Applied Statistics, 9, 1, 247-274. 


Олександр Донченко, Київська школа економіки

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.