Два кроки до ефективного управління землями

19 червня 2017, 17:37 4912
Анна Федун

При Міністерстві аграрної політики та продовольства у березні 2017 року була створена Робоча групи з питань реформування земельних відносин, з назви якої видно, що коло завдань та питань, які віднесені до її відання, є широким.

Ефективне вирішення цих питань може бути забезпечене, перш за все, скоординованою роботою учасників групи, до яких належать: представники Мінагропроду, Держгеокадастру, Мін’юсту, Мінекономрозвитку, народні депутати, представники ЄС, Міжнародної фінансової корпорації, проекту USAID «Агросільрозвиток», проекту Світового банку «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» та ін.

Велика увага членами робочої групи приділяється питанням прозорості та ефективного державного управління земельними ресурсами. Важливу роль у цьому має відіграти використання уповноваженими органами влади, іншими суб’єктами земельних відносин геопросторової інформації та моніторинг земельних відносин, в тому числі із застосуванням методів дистанційного зондування Землі. Мінагропродом та Держгеокадастром за підтримки міжнародних донорських організацій ведеться активна робота у цих напрямках.

Використання геопросторової інформації

З метою забезпечення можливості використання геопросторових даних в ЄС було прийнято Директиву INSPIRE  (набула чинності 15 травня 2007 р.), яка  зобов'язує всіх членів ЄС створити в мережі Інтернет інфраструктуру просторових даних. Це повинно сприяти стандартизованому обміну географічною інформацією. Планується, що в Україні також буде створено Національну інфраструктуру геопросторових даних (далі — НІГД). НІГД являтиме собою систему для об’єднання десятків інформаційних шарів з важливими просторовими даними (рельєф, підземні/наземні комунікації, водні та лісові ресурси, інфраструктура, об’єкти нерухомості, статистична інформація, демографічні дані та ін.) на базі єдиної геодезичної та картографічної основ. Доступ до НІГД через геопортал матимуть утримувачі геопросторової інформації, користувачі та органи державної влади і місцевого самоврядування, які використовуватимуть зазначену інформацію у своїй діяльності. Для забезпечення створення НІГД в Україні Держгеокадастр завершив розробку законопроекту про Національну інфраструктуру геопросторових даних в Україні. Крім того, в Україні у 2017 році буде завершено створення прототипу НІГД на пілотній території у Вінницькому районі (10-12 км2) за підтримки проекту Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA). Головною метою проекту є створення прототипу інфраструктури геопросторових даних для пілотної території.

Моніторинг земельних відносин

Моніторинг земельних відносин покликаний забезпечити прозорість функціонування земельних відносин в Україні та створення відкритої інформаційної системи, яка відображатиме стан їх розвитку. Система моніторингу передбачає регулярне надання у відкритий доступ детальної інформації у розрізі районів та міст усіма органами державної влади, які забезпечують та підтримують ці відносини: Держгеокадастр, Мін’юст, ДСА України, Держстат, Держводагентство. Зазначена система має забезпечувати органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, приватний сектор та експертне середовище відповідними інформаційно-аналітичними матеріалами щодо розвитку земельних відносин і, як результат, стати базою для розробки економічного механізму регулювання земельних відносин, як на рівні держави, так і на рівні територіальних громад. Пілотний проект з моніторингу було успішно реалізовано в 2016 році і його результати знаходяться у відкритому доступі. Наразі триває процес законодавчого закріплення системи моніторингу на постійній основі. Зокрема, Держгеокадастром підготовлений проект постанови КМУ «Про реалізацію пілотного проекту щодо проведення моніторингу земельних відносин та внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України», який був схвалений профільним урядовим комітетом та знаходиться на доопрацюванні, після чого буде відправлений на розгляд Кабінету міністрів України.   

Важливе значення для моніторингу використання земель сільськогосподарського призначення має дистанційне зондування Землі (далі — ДЗЗ). ДЗЗ — це метод спостереження Землі авіаційними та космічними засобами. У сфері моніторингу земельних ресурсів ДЗЗ дозволяє спостерігати фактичне використання земельних ресурсів. За сприяння проекту Світового банку «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» було проаналізовано фактичне використання земель сільськогосподарського призначення за допомогою космічних знімків в пілотних районах (Снігурівський Миколаївської області та Білоцерківський Київської області). Зокрема, порівнювались відомості Державного земельного кадастру з безкоштовними космічними знімками (супутники — Sentinel 1, Sentinel 2, Landsat — 8 ), наявною аерозйомкою. У результаті проведеного дослідження були встановлені фактичні площі виробництва сільськогосподарських культур, а також імовірні порушення у використанні охоронних зон, використання земель не за цільовим призначенням та інші невідповідності.

І як результат реалізація описаних вище заходів дозволить:

1. Покращити прозорість та ефективність управління земельними ресурсами.

2. Забезпечити суб’єктів земельних відносин достовірною інформацією про фактичне використання земель сільськогосподарського призначення.

3. Зменшити можливості для корупції.

4. Поліпшити земельні відносини, як у регіонах, так і в Україні в цілому.

Анна Федун, експерт з питань реформування земельних відносин Офісу підтримки реформ при Мінагропроді

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.