Чотири нових важеля боротьби з рейдерством

19 вересня 2016, 12:28 3845
Андрій Поддимай

Минулого тижня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект № 5067 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів».

Зазначений законопроект покликаний істотно захистити компанії та нерухомість від рейдерських захоплень. Які важелі задіє держава?

1. Збільшення відповідальності

Пропонується ввести кримінальну відповідальність за:

- подачу документів, що містять неправдиві відомості з метою заволодіння майном;

- внесення неправдивих відомостей у документи, які подаються для державної реєстрації.

Кримінальна відповідальність за подання підроблених документів може стати стримуючим фактором для рейдерів, оскільки раніше саме відсутність відповідальності дозволяла їм виходити «сухими з води» і не видавати своїх спільників і замовника рейдерського захоплення.

2. Ускладнення процедури реєстрації даних про власників компаній

Документи, що є підставою для зміни власників компанії, а саме — заява про вихід зі складу учасників та протоколи загальних зборів про зміну складу засновників/учасників, не будуть прийматися державним реєстратором без нотаріального посвідчення підписів.

За даними Міністерства юстиції України, 80% рейдерських захоплень відбувалося за допомогою підробки протоколу загальних зборів про зміну засновників/учасників юридичної особи. Нововведення дозволять значно зменшити кількість рейдерських захоплень підприємств таким чином. Знайти нотаріуса, який засвідчить підроблений підпис, складно, а той, хто погодиться, автоматично стане співучасником злочину з бонусом до 5 років позбавлення волі.

3. Додатковий захист електронних ключів для доступу до реєстрів

Задум законодавця полягає в тому, щоб мінімізувати можливість заволодіння електронним ключем злочинцями.

Вартість такого електронного ключа зросте, і його неможливо буде отримати за дорученням — тільки особисто в руки.

Дані про електронний ключі будуть зберігатися тільки на флешці, не на комп’ютері.

4. Обов’язкова перевірка державними реєстраторами справжності судових рішень

Законопроект усуває проблему захоплень об’єктів нерухомості або виведення їх з-під застави на підставі підроблених рішень судів про визнання права власності, зняття арештів і припинення іпотеки.

Державний реєстратор буде зобов’язаний перевірити наявність електронної копії рішення суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Якщо такого рішення в реєстрі не виявиться, реєстратор муситиме призупинити реєстраційні дії до отримання офіційного підтвердження з суду його справжності.

У разі прийняття даного законопроекту життя рейдерів значно ускладниться, а їхні потенційні жертви з бізнесу зможуть спати спокійніше.

Разом із тим, до прийняття законопроекту, найбільш імовірно, рейдери збільшать кількість нападів, тому варто вжити превентивних заходів. Наприклад, вже зараз внести зміни в статут про обов’язкове нотаріальне посвідчення підписів на протоколах загальних зборів про зміну власників компанії.

Андрій Поддимай, старший юрист юридичної фірми ILF

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.