Бюджет-2020: на що розраховувати аграріям?

19 листопада 2019, 12:40 3826
Сергій Лабазюк

Минулий пленарний тиждень у Верховній Раді видався дуже «гарячим» з точки зору ухвалених законів та їхньої ваги для українського суспільства.

Попри протести аграріїв, депутати все ж таки ухвалили законопроєкт про ринок землі в першому читанні, який відкриє ринок землі. І не лише для українців, але з часом — і для іноземців.

Щоб купити землю, потрібні кошти, а українські аграрії не можуть похвалитися великими ресурсами. І хоча міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов обіцяє дешеві кредити під 3-5%, викликає сумніви те, що закладених коштів вистачить на всіх бажаючих, і вони будуть доступними.

Тому сьогодні, як ніколи, аграрії потребують державної підтримки, насамперед — у вигляді дотацій.

Але чи передбачено це в Державному бюджеті на 2020 рік, який так блискавично ухвалили народні обранці?

Скажу відверто: я, як нардеп-мажоритарник від Хмельниччини, ретельно готував правки до бюджету, що стосуються підтримки агросектору, орієнтуючись на потреби моїх виборців та вимоги об’єднаних територіальних громад. І мені вдалось домогтись часткового їх урахування.

В першу чергу це стосується фінансової підтримки розвитку фермерських господарств; тваринництва; зберігання та переробки сільськогосподарської продукції; рибництва; підтримки закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляду за ними; фінансової підтримки сільгосптоваровиробників.

Я наполягав на виділенні коштів на підтримку тваринництва, зокрема на закупівлю племінних тварин, будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів. Важливо, щоб ці кошти розподілили по всім господарствам: і малим, і середнім, а не в одні руки, як це бувало раніше!

Також я переконаний, що сьогодні надзвичайно важлива підтримка закладення садів. Наразі кошти за цією програмою використовуються нераціонально через штучне завищення цін на саджанці. Ми ж маємо закласти підхід, за яким дотувати технологію, а це — полив, шпалера, сітка, все те, що дасть змогу вирощувати 80-90 т яблук з 1 га, як вирощують наші конкуренти на світових ринках.

Однак на цьому ложка меду в бочці з дьогтем закінчується.

Адже Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства обіцяло аграріям 8,4 млрд грн на підтримку, але до другого читання закону про бюджет ця цифра зменшилась в два рази — до 4,4 млрд гривень! Ця сума не дотягує до 1% ВВП, про що було обіцяно в попередні роки, і на чому я неодноразово наполягав.

Але найгірше те, що ми не бачимо в бюджеті детального розподілу коштів на кожну програму. Вся сума розписана одним рядком, а це означає, що Кабмін буде в ручному режимі визначати, кому ж розподілити ці кошти. Хіба це не корупціогенний ризик?

Сподіваюсь, що перезавантажене міністерство залучить представників органів місцевого самоврядування, Верховної Ради та агросектору для затвердження порядку використання коштів на прозорих умовах.

Але стає очевидно, що аграріям знову кажуть: «Потерпіть, виживайте, як можете, розраховуйте лише на себе!» І це при тому, що вони створюють тисячі робочих місць і залучають валюту в країну.

Ухвалення бюджету на наступний рік — дуже важливий крок для нормального життя країни, тому я завжди голосував за нього.

Однак в мене немає жодних ілюзій щодо цього бюджету. Я прекрасно бачу, що Державний бюджет на 2020 рік не є соціально спрямованим та суттєво не відрізняється від бюджету на 2019 рік.

Бюджет ніколи не був і не може бути ідеальним, адже є велика кількість програм, які потребують додаткових коштів.

Однак, заради об'єктивності, хочу підкреслити, що агросектор заслуговує на значно більшу підтримку та увагу, ніж йому наразі пропонують.

Сергій Лабазюк, народний депутат України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.