Про це розповіла начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.
«Зазвичай тепер в Україні вимерзає лише 3-5% озимих», — констатувала експерт.
Оскільки зими стали теплішими, то зменшилася глибина промерзання ґрунту, збільшилися засвоєння вологи ґрунтом і її запаси навесні. В результаті в XXI столітті було лише 2 весняні посухи (через низьку кількість опадів взимку), які призвели до істотної втрати врожаю.
При цьому експерт звернула увагу на вирівнювання погодних умов у країні.
«Якщо 20 років тому соняшник добре родив тільки в південно-східній частині країни, то зараз — і в Чернівецькій, Житомирській, Київській, Чернігівській областях, тобто на Поліссі. Якщо колись на Поліссі кукурудзу вирощували у великих господарствах лише на силос, оскільки вона не визрівала, то зараз вона і там гарантовано забезпечує 3-4 т/га зерна. Також гарні умови на всій території країни складаються для томатів, сої та низки інших теплолюбних культур», — розповіла метеоролог.
Більше того, в Україні з'явилася нова природна зона — сухі субтропіки. «Все це дозволяє отримувати стабільні врожаї таких культур, як рис або бавовна... Потепління створило гарні можливості для розширення асортименту вирощуваних сільськогосподарських культур в Україні», — додала Тетяна Адаменко.
На думку метеоролога, якщо нинішня тенденція збережеться, то років через 10 настане час для експериментів.
AgroPortal.ua за матеріалами Propozitsiya