Чому молокозаводи працюють в збиток — причини

30 травня 2017, 14:18 2198

Дані Національної асоціації молочників, про те, що 35% молочних заводів працюють в збиток — завищені, на сьогодні ця цифра становить 25-30%.

Таку думку висловив голова Асоціації фермерів та приватних землекористувачів України Іван Томич.

«В Україні близько 25-30% молокозаводів — збиткові, оскільки в нашій країні дуже довгі маршрути по збору молока. Крім того, молока дуже мало. Його збирають з різних куточків країни, тому немає великих партій для поставок. Також в приватних сільських господарствах дуже багато молока, яке не відповідає стандартам якості, що значно ускладнює логістику», — сказав Томич.

За його словами, очікувати подорожчання молочних продуктів не варто.

«Ціни на молочну продукцію в роздрібній торгівлі і так знаходяться на межі можливих. І якщо підприємства піднімуть вартість продукту, то буде спостерігатися зниження купівельної спроможності. Адже споживання молочної продукції і так впаде, оскільки більшість українців не можуть дозволити собі її купувати. Тому підняття цін не призведе до позитивного результату», — зауважив він.

Він зазначив, що зараз сільські жителі продають літр молока менш ніж за 4 грн або взагалі відмовляються його продавати.

«Це є додатковою проблемою для того, щоб у переробних підприємств була достатня кількість сировини», — резюмував Іван Томич.


AgroPortal.ua за матеріалами ГолосUA