Ніша цукрової кукурудзи перспективна, але трудомістка

01 грудня 2017, 11:37 4527

В Україні вирощування солодкої кукурудзи набирає обертів. Покупців на неї, навіть внутрішньому ринку цілком достатньо, а у світовому масштабі ніша взагалі не заповнена.

Таку думку висловив аналітик аграрних ринків Дмитро Дейна.

Нішевість цукрової кукурудзи, при всіх її плюсах, характерна не тільки для України — за даними USDA станом на 2010 рік світове виробництво цукрової кукурудзи склало всього 8,9 млн т. Країнами лідерами серед виробників на той момент були США, Мексика та Нігерія. Втім, переважна частка виробленої продукції так і споживалася не перетинаючи кордонів країни виробника. Експорт замороженої кукурудзи станом на 2013 р. склав трохи більше 320 тис. т, а консервованої — 725 тис.т. При чому частка України у світовому експорті цих продуктів складає лише 1,3% та 0,1% відповідно.

За оцінками експертів площі посіву цукрової кукурудзи в Україні становлять близько 6 тис. га. В той же час гравці ринку відмічають, що більшість фермерів, які почали вирощувати цю культуру, не мають наміру від неї відмовлятися — все ж занадто привабливими виглядають перспективи «до 100 тис. грн з гектару» прибутку.

Однак є й проблеми. В першу чергу це характерна для більшості нішевих культур в Україні проблема — збут. Ефективний результатів у цьому полі можна досягти лише завдяки виваженій маркетинговій стратегії та чітко розрахованим термінам збору врожаю. Найбільш оптимальною стратегією вважається так званий «тривалий сезон» — висів кількох гібридів з різними термінами дозрівання чи одного і того ж з перервою в декілька тижнів, завдяки чому можна розтягнути період збору врожаю до кількох місяців. Звідси випливає і друга проблема — сам збір урожаю.

Фактично якісний збір цукрової кукурудзи потребує великої кількості ручної праці, як в процесі самого збору, так і пізніше під час сортування. І саме цей фактор, на думку гравців ринку, стримує крупний бізнес від заповнення даної ніші, залишаючи її поки малим фермерам. Втім, в процесі збору є ще ряд нюансів, які необхідно враховувати — зокрема варто відмітити температуру качанів під час збору, яка не повинна перевищувати 15 градусів (через перетворення цукрів в крохмаль). Це зумовлює одну з базових технологічних рекомендацій по збору — проводити його зранку, до того, як качани прогріються на сонці.

Іншим питанням є вибір обробки — консервація, заморозка чи продаж свіжих качанів? Відповідь на нього, в свою чергу, залежить від часу збору, маркетингового плану та можливостей виробника.

«Отож, не зважаючи на порівняну невибагливість та універсальність цукрова кукурудза все ж не є занадто простою у вирощуванні культурою. Тим не менш, попит на неї є, ринок не заповнений. Зокрема відмічають зростаючий інтерес з боку HoReCa — ексклюзивністю продукції, особливо якщо вона органічна, готельно-ресторанний бізнес не схильний нехтувати», — вважає експерт.

Крім того, органічне виробництво, яке уже далеко не один раз відмічалось експертами як «трендове», може напряму вплинути і на розвиток цієї ніші в цілому — багаточисленні ярмарки та торгівельні майданчики мають усі шанси стати стартом для розвитку виробництва цукрової кукурудзи в Україні. 

AgroPortal.ua по материалам Agravery