Конкурують компанії, перемагають держави

22 січня 2018, 06:28 3291
Микола Шкурко

Щодня приходять новини про те, що орієнтація на «забезпечення світової продовольчої безпеки» та на чільні місця у світовому рейтингу з експорту олії, зерна зіграла з Україною прикрий жарт.

Доказом цього є показник ВВП на душу населення, який у нас складає 1/4 від російського, 1/3 від казахстанського, 1/2 від білоруського — таких собі небагатих країн.

Може, тому й б’ємо рекорди з імпорту пальмових жирів на тлі недоїдання середньостатистичного українця до фізіологічних норм споживання головних продуктів. Говорити тут про продовольчу безпеку не доводиться, бо демографія і без перепису засвідчує відсутність такої.

Ситуацію можна б змінити, якби переорієнтувати сільське господарство на розвиток внутрішнього ринку переробляння й споживання і на експорт дорогої продукції. Справа не з легких в умовах відкритої економіки. Але ж ніхто в світі не відміняв протекціонізм.

Приклад подають лідери зернового експорту: в США змінюють структуру посівних площ, у Канаді терміново запроваджують програму амальгамування фермерів. Так, у провінції Манітоба протягом 2-х років об’єднаються асоціації фермерів, що вирощують соняшник, кукурудзу, бобові, зернові, льон олійний.

Це підтверджує доконаний факт того, що глобальна експортна конфігурація безповоротно змінилася в бік диспаритету цін для енергетичної та аграрної сировини.

Отже, справа залучення зовнішніх інвестицій у наше сільське господарство лежить у площині ефективного землекористування (як показала приватизація в промисловості, зміна форми власності не призводить автоматично до ефективного управління) та в пріоритетності реінвестування в глибоку переробку.

Чому б Україні не стати переробним вузлом Причорномор’я і не перетворитися на харчове підчерев’я Європи й Близького Сходу?

Відповіді на подібні питання — принципові, гнучкі та швидкі водночас — слід шукати в правовому полі після консультацій зі згуртованими асоціаціями та зацікавленими закордонними інвесторами. Якраз цього зачекався агросектор від наших політиків. І дамо врешті уряду шанс!

Микола Шкурко, генеральний директор ТОВ «Просвітницька виробничо-комерційна фірма «Сяйво», голова Ради директорів Громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.