Як дослідження ґрунту допоможе оптимізувати витрати на добрива

08 листопада 2021, 07:30 3143
Сергій Сальніков

Експерти прогнозують подальше здорожчання мінеральних добрив. Причина — у підвищенні ціни на газ, який є необхідним компонентом для виробництва селітри, карбаміду, амофосу, нітроамофоски та інших добрив.

У зв’язку з цим аграрії вже зараз намагаються максимально оптимізувати виробничі витрати на агросезон-2022, і лабораторне дослідження ґрунту — один із дієвих інструментів для досягнення цієї мети.

Якісні добрива — важлива складова майбутньої врожайності й, відповідно, суттєва затратна частина агровиробництва, тому в умовах підвищення ціни на цей виробничий ресурс точне внесення добрив набуває особливої актуальності. Вибір добрив і норм їх застосування залежить від ряду чинників, як-от вміст доступних культурам елементів живлення у ґрунті, показник рН, а також обрані для вирощування культури, кожна з яких має свої індивідуальні потреби. Отримати точні дані про стан ґрунтів господарства, аж до особливостей конкретних ділянок, можна лише дослідивши ґрунт в лабораторних умовах. Це дослідження допоможе чітко зрозуміти поточну ситуацію, розробити оптимальну систему живлення і за рахунок зникнення «зайвих» внесень уникнути непродуктивних витрат.

У такій ситуації необхідно обов’язково в осінній період дослідити ґрунти господарства на комплекс показників. Насамперед це вміст фосфору та калію, а також мікроелементів. Якщо таке дослідження проводилося минулого року чи напередодні сезону, це необов’язково, оскільки дані показники є відносно стабільними впродовж 2-3 років. Натомість азот і сірку доцільно контролювати з року в рік, оскільки їх вміст у ґрунті може варіюватися від сезону до сезону. Крім того, на засвоєння культурами елементів живлення та їх загальний розвиток впливає показник рН, і на це необхідно зважати. В комплексі з вищезазначеним рекомендується додатково перевірити ґрунт на наявність залишкових кількостей пестицидів, оскільки нехтування цим дослідженням може звести нанівець всі старання аграрія отримати щедрий врожай.

В «Інституті здоров’я рослин» сьогодні можна дослідити показники родючості (азот, рухомі сполуки фосфору, калію, сірки, рН, гумус), визначити елементний склад ґрунтів (цинк, залізо, мідь, марганець, бор, молібден, кальцій, магній, калій, натрій та інші), а також виявити наявність залишкової кількості пестицидів (270 пестицидів) та ідентифікувати до 703 їхніх найменувань. Щодо останнього, то це, до речі, найширший спектр визначення пестицидів в Україні.

Дослідження ґрунту важливо проводити в комплексі з дослідженням добрив. По-перше, «ґрунт — добрива» — це єдина система, яка забезпечує культурним рослинам оптимальне живлення для повноцінного росту та розвитку. По-друге, підвищення цін на мінеральні добрива спричинило появу великої кількості фальсифікату, через який посіви недоотримують необхідне живлення. Крім того, за такого підходу науковці інституту можуть надати рекомендації щодо видів і норм застосування добрив, а також строків внесення, що дозволить суттєво заощадити кошти та примножити врожай.  

Сергій Сальніков, науковий співробітник «Інституту здоров’я рослин»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.