Інтенсивний плодовий сад: технології посадки та догляду

12 вересня 2017, 15:50 33441
Валентина Лановенко

Сезон закладання нових садів розпочнеться вже зовсім скоро — з кінця вересня. Від правильності посадки та подальшого догляду залежить, як швидко дерево почне плодоносити та яким урожаєм радуватиме господаря. Як же уникнути помилок під час закладання та якими є особливості догляду.

На що рекомендуєте звернути увагу, вибираючи посадковий матеріал?

Не можна купувати дерево з листям та відкритою кореневою системою. Листя тягне на себе усю енергію, і шансів прижитися у такого дерева немає. Перед посадкою корисно «омолодити» пошкоджені корінці (підрізати) та замочити їх у воді хоча б на 2-3 години.  Якщо ж додати в цю воду біопрепарати на основі бактерій Pseudomonas Aurefaciens — можна запобігти деяким захворюванням у майбутньому та стимулювати ріст кореневої системи.

Перевірений продавець. Походження садивного матеріалу є дуже важливим. Варто відвідати розсадник і ознайомитися з методикою вирощування саджанців, адже від цього залежить продуктивність насаджень в саду. Особливо це актуально для людей, які мають на меті закласти промислові насадження 5-10 га.

Сад, 18 т/га, 2-й рік вегетації
Сад, 18 т/га, 2-й рік вегетації

Плодові насадження закладають на багато років. На що потрібно звернути увагу?

Дуже важливим є вибір правильного місця під сад, враховуючи  біологічні властивості та вимоги до ґрунтових умов кожної породи. Перед посадкою саду можна висіяти сидерати для отримання природнього удобрення. Один із найкращих — гірчиця, вона має хороші фітосанітарні властивості, допомагає боротися з бур’янами, має велику біомасу, яка буде перетворена на гумус.

Глибину садіння визначають за положенням місця щеплення відносно поверхні ґрунту.  При посадці дерев на карликових підщепах (для яблуні — М-9, для груші — Айва S-1) місце щеплення залишають на 2-3 см вище рівня ґрунту. Незначне заглиблення місця щеплення теж має свої плюси: сприяє більшій стійкості рослин, утворенню додаткової кореневої системи.

Оптимальна ямка для посадки дерев на карликових підщепах — 0,4 х 0,4 х 0,4 м. Всі плодові дерева, особливо груша, потребують родючих ґрунтів. Якщо ж ґрунт не підходить, необхідно посадочну ямку викопати глибшу — 0,5 х 0,5х 0,5 м — та засипати чорноземом чи біогумусом.

Схема посадки: залежно від віку дерев і особливостей сорту 0,6-1 м між деревами яблуні та груші на карликових підщепах. Наприклад, саджанці яблуні сортів Чемпіон та Голден Делішес можна висаджувати на 0,6-0,8 м. Для сортів родини Джонаголд краще 1 м. Міжряддя в садах, залежно від габаритів техніки для догляду, має складати від 3 до 4 м.

Найкращим джерелом води є відкрита водойма. Тому якщо використовується вода із свердловини, необхідно організувати басейн для прогрівання. Вода з киснем краще засвоюється рослинами і позитивно впливає на плодоношення.

 

Які операції потрібно виконувати для отримання якісного та гарного урожаю?

Основні технологічні операції в догляді за садом: формування крони/обрізка, система захисту від шкідників та хвороб, система живлення, прорідження зав’язі.

Обприскування. Важливо розуміти, що працювати потрібно на випередження, тобто профілактично. Коли вже в саду з’являється якась хвороба, скажімо, парша, досить складно з нею боротися. Система обприскування для промислових насаджень передбачає 15-20 обробок за сезон, тобто кожні 7-10 днів. До розпускання бруньок працюють мідьвмісними препаратами. Дуже відповідальним є період цвітіння, адже в цей час дерева найбільш вразливі, через квітку можуть проникнути різні бактерії чи збудники хвороб.

Обрізка виконується за потреби мінімум раз на рік, починаючи з 3-4-річного віку дерев. Найчастіше її проводять в садах весною (з лютого місяця). Якщо ріст дерев досить інтенсивний, не завадить провести зелені операції влітку (забрати небажані прирости).

В інтенсивних садах необхідна рівновага між вегетаційними та продуктивними процесами. Полив та живлення мають відповідати характеру росту та плодоношення. Прорідження зав’язі виконується  для досягнення оптимального урожаю та запобігає перевантаженню дерев.  

В саду треба врахувати сорти-запилювачі. Від якісного запилення залежить майбутній урожай. Джмелі запилюють сад за низьких температур. Як варіант, можна розглядати й осмій, які самі поселяються в садах, якщо для них створено відповідні умови. Для 1 га плодового саду достатньо мати 3-4 бджолосім’ї, що може підвищити урожайність на 10-15%.

Багато садівників використовують гербіциди в саду. Як ви радите боротися з бур’янами?

Утримання міжрядь під паром доцільне лише в перший рік закладки, коли землю готують до залуження. Для садів розроблено спеціальні низькорослі суміші трав. Що стосується прикореневої зони, вона має бути вільною від бур’янів чи будь-якої трави. Тому садівники і користуються гербіцидами або ж висапують бур’яни вручну. Одним із способів «забути» про цю роботу є використання плівки у міжрядді.

 

Вистелити її один раз після закладки саду коштуватиме набагато дешевше, ніж вищевикладені способи боротьби з бур’янами. В такому разі мульчування вже не потрібне.

У нашому розсаднику застосовується виключно ручна праця для боротьби з бур’янами. Це допомагає утримати більше вологи після дощів та сприяє кращій продуктивності садивного матеріалу. Про це свідчить кількість плодів, яку ми щороку збираємо в розсаднику з 2, 3-річних саджанців (без поливу).

Цього року аномальні кліматичні умови навесні завдали значної шкоди урожаю плодово-ягідних культур не лише в Україні, а й в усій Європі. Яка ситуація в вашому розсаднику та садах?

Втрати урожаю плодових культур в Україні оцінюються на рівні 40%, остаточна цифра буде відома після закінчення збирального періоду. WAPA (Всесвітня організація яблук та груш) прогнозує зниження урожаю яблук в Європі на 20%, груш — на 1%. Як наслідок, нині оптова вартість товарних яблук в Україні складає 15-17 грн/кг, груш — від 25 грн/кг.

Наш розсадник знаходиться в Черкаській області, кліматичні умови не завдали нам жодної шкоди. Одним із найкращих показників наших партнерів є отримання близько 20 тонн урожаю яблук на 2-й рік вегетації саду (див. фото вище). За два роки очікуємо вихід цього саду на повну урожайність — 45-50 тонн з га.

Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власник органічного розсадника  родини Лановенко

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.