Доступні кредити 5-7-9%. Чого очікувати аграріям?

11 березня 2020, 11:17 3892
Олена Коробкова

Програма державної підтримки малого бізнесу, яку умовно називають «Доступні кредити 5-7-9%», діє для всіх суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва, незалежно від їхньої галузевої приналежності. Жодних обмежень за цією ознакою в умовах програми немає.

До речі, умови участі у програмі прості й прозорі. І якщо агровиробник цим умовам відповідає (тобто є діючим малим бізнесом, а не частиною бізнес-структури агрохолдингу), то скористатись програмою і отримати компенсацію відсотків за кредитом для нього цілком реально.

Сегмент, у якому працює аграрій, також не впливає на можливість участі у програмі доступних кредитів. Звісно, банки легше видають кредити тим, хто вирощує масові культури (легше оцінити ринок збуту, технології виробництва та, зрештою, перспективи конкретного позичальника). Але і виробників нішевих культур банки також кредитують.

А ось мета кредиту має значення, адже програма розрахована виключно на «інвестиційні» кредити — на придбання чи модернізацію основних засобів, будівництво або реконструкцію виробничих приміщень (крім офісних) тощо.

Чи будуть аграрії активно користуватись програмою? Можна не сумніватись, що так.

Прості формальні критерії участі та відсутність необхідності «погодження» компенсацій з різними комісіями чи конкретними чиновниками (як це було за більшістю програм підтримки у минулому) — дуже привабливі для підприємців риси програми «5-7-9%».

Ще один плюс у тому, що суми компенсації за конкретними кредитами на 6 місяців наперед зараховуються на ескроу-рахунки і використовуються по мірі виплати кредиту. Це дозволяє уникнути частих у минулому ситуацій, коли через нерівномірність у надходженні бюджетних коштів клієнти змушені були кілька місяців виплачувати кредити за повною ставкою, поки компенсації не відновлювались.

Банки, які вже активно працюють з малим аграрним бізнесом, відзначають великий інтерес своїх клієнтів до нової програми доступних кредитів. Від її старту минув лише місяць, і робити висновки щодо галузевої структури портфеля кредитів ще зарано, але відчутна частка аграрного сектору в ньому точно є. Загалом можна очікувати, що співвідношення «аграрних» та інших кредитів у межах програми не буде значно відхилятись від такого співвідношення у загальному портфелі банківських кредитів малому бізнесу.

Проте варто мати на увазі, що програма «Доступні кредити 5-7-9%» несумісна з іншими програмами державної підтримки, яких в агросекторі завжди було чимало. Тобто якщо фермер вже отримує якісь компенсації в межах, наприклад, програми підтримки тваринництва, то одночасно здешевити кредит за програмою «5-7-9%» він уже не зможе (як і навпаки).

Ця умова дещо обмежує коло аграріїв — потенційних користувачів саме цієї програми, але загалом вона спрямована проти концентрації держпідтримки у окремих виробників, тобто на розширення кола користувачів підтримки з боку держави в цілому.

Окремо варто відзначити, що програма «Доступні кредити 5-7-9%» розрахована не тільки на розширення діючого бізнесу, але і на створення нового.

Банки (і в Україні, і в світі) зазвичай не кредитують підприємства чи підприємців, чий бізнес ще не приносить регулярних доходів. І навіть компенсація відсотків не є чинником у цьому рівнянні, оскільки головним бар’єром для кредитування нового бізнесу є великий і важкопрогнозований ризик. Але завдяки передбаченим програмою портфельним кредитним гарантіям з боку Фонду розвитку підприємництва, навіть бізнесмени-початківці мають шанс отримати кредит у банку (якщо, наприклад, мають відповідний досвід роботи в аналогічному бізнесі). Більше того, для «новачків» передбачені навчання і консультаційна підтримка.

Наскільки масовим та успішним виявиться досвід кредитування бізнесу «з нуля», покаже час. Проте важливо, що держава робить цей крок, що говорить про усвідомлення на вищому рівні необхідності розвитку в Україні малого, у тому числі аграрного, бізнесу.

Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.