Чи бути Україні органічним хабом для Європи?

28 грудня 2017, 06:42 6906
Валентина Лановенко

Експерти органічного ринку впевнено заявляють, що Україна має всі передумови стати органічним хабом для європейського ринку.

За даними Федерації органічного руху України, органічний ринок нашої країни в 2017 р. оцінюється у €18 млн. Лише 1% українців розуміє різницю між традиційними (конвенційними) та органічними продуктами. На противагу цьому іноземні споживачі все частіше віддають перевагу органіці, лише у Німеччині в поточному році органічний ринок оцінюється в €8 млрд. Пропозиція органічних продуктів у нашій країні є порівняно невеликою, багато компаній в цій галузі працюють переважно на експорт.

Органічне садівництво в Україні представлено двома напрямками: сертифіковані дикороси (старі сади) та нові інтенсивні насадження з загущеністю 3000 і більше дерев на 1 га. 2017 року було експортовано близько 1000 тонн органічних яблук на переробку, як правило, це був урожай зі старих сертифікованих насаджень. Вартість таких яблук становила €0,3-0,4/кг. Для порівняння: італійські компанії, що виробляють дитяче харчування, готові платити за органічні груші для переробки €1,2-1,5/кг.

Власники нових інтенсивних насаджень мають на меті продавати органічні плоди у товарному вигляді або розглядають варіант власної переробки. Щодо продажу у свіжому вигляді — надбавка становитиме не менш ніж 50% від ціни конвенційних плодів. Популярні види переробки плодів: сушка, сік, яблучний концентрат, сушка як добавка для органічного меду та чаю тощо.

Нинішнього року «Розсадник Лановенко» пройшов 2-й етап сертифікації в «Органік Стандарт». Кожне 4-те замовлення на саджанці в 2017 р. було для  органічного напрямку вирощування плодів. Порівняно з минулими роками набагато підвищився інтерес до вирощування груші: майже 80% замовлень на саджанці стосувалися цієї культури. Найбільш популярними сортами виявилися Ксенія (Ноябрська), Конференція, з української селекції  — Яблунівська, Кучерянка та Платонівська.

Декілька років ми досліджуємо процес вирощування яблук за допомогою лише біологічних препаратів. Цього року весною було закладено першу ділянку промислового органічного грушевого саду. З яблучного саду на 2-й рік вегетації вдалося отримати в середньому 14 тонн/га 4-х сортів: Голден Делішес, Ред Джонапринц, Чемпіон та Айдаред.  

Собівартість вирощування органічних яблук є нижчою, ніж традиційних (конвенційних). При цьому урожайність буде на однаковому рівні з традиційними насадженнями. Препарати для захисту від шкідників та хвороб становлять близько 25-28% від усіх поточних витрат. Для традиційних садів захист саду коштуватиме близько €2200/га щороку (€1500 — захист, €700 — живлення). Для органічних садів вартість становитиме €1000 (25 тис. грн — захист та 7 тис. грн – живлення).      

Як відомо, Україна є нетто-імпортером яблук та груш, тобто ми більше імпортуємо цих культур, чим експортуємо. Лише в минулому році було імпортовано більш ніж 1800 тонн груші. Щорічний урожай яблук, що становить близько 1,2 млн тонн, не є достатнім для внутрішнього споживання. Тим часом українські виробники яблук відкривають для себе нові країни для збуту.

У середині лютого 2018 р. в м. Нюрнберзі (Німеччина) відбудеться найбільша європейська виставка органічної продукції BioFach. Думаю, що виробникам, які планують займатися органікою чи вже мають сертифіковані насадження, варто взяти участь.

Напередодні Нового року хочеться побажати всім агровиробникам сприятливої погоди, гарних результатів, надійних партнерів та нових ринків збуту! 

Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власник органічного розсадника родини Лановенко

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.