Автоматизація елеватора: оминути «граблі»

08 лютого 2021, 07:03 4237
Олексій Ломакін

Що таке сучасна автоматизація елеватора, кому вона найбільше до душі, як впроваджується та скільки коштує – обговорили у минулій публікації. Тепер – про те, як уникнути помилок на цьому завершальному і дуже відповідальному етапі зведення елеватора.

На що звернути увагу насамперед?

1. Чи не буде автоматизація «тісною» для вас уже завтра?

Адже технології розвиваються швидко, а задачі елеватора ростуть. Зерносховище живе: розширюється, сюди докуповують нове обладнання, удосконалюють технологічний процес. Все це потрібно включити в систему, внести зміни в програмне забезпечення. І непоодинокі випадки, коли елеватор стає заручником автоматизатора, адже зміни у своє ПЗ може внести лише він. А якщо вашим автоматизатором була ще й випадкова фірма-одноденка, що кожної миті ризикує зникнути у невідомому напрямку, ситуація взагалі критична.

Ми виступаємо виключно за автоматизацію «на виріст», пропонуємо і радимо лише таку. Програмне забезпечення має дозволяти вносити зміни не тільки компанії-розробнику. Адже потреба пристосувати, доопрацювати, видозмінити ПЗ відповідно до своїх потреб, наприклад, при розширенні або модернізації об'єкта, може з'явитись в будь-який час — прямо зараз, через рік, два або п'ять.

2. Чи чесний із вами автоматизатор?

Обов'язково уточніть у нього, чи не передбачає програмне забезпечення прихованих витрат. Наприклад, на ліцензії за кількість робочих місць, середовище розробки від постачальника контролерів та інші «приємні» сюрпризи. На жаль, на ці «граблі» наступають також.

3. Вам зручно? І надійно?

Гадаєте, це питання другорядне? Аж ніяк. Інтерфейс має бути простим і зрозумілим, передбачати можливість індивідуального налаштування (щось на зразок налаштування інтерфейса смартфону) — адже вашим співробітникам щодня із цим працювати.

Не менш важлива і апаратна частина, яку вам пропонують потенційні автоматизатори: вона повинна бути від перевірених світових брендів, а значить, надійна. Якщо, наприклад,  на автоматизованих складальних лініях BMW та Mercedes  стоять  контролери, кіберзахист і бездротові технології виробника, якого вам пропонують, погодьтесь, вам спокійніше за їхню якість.

N.B. Автоматизація елеватора: штрихи до портрету

Якщо ви плануєте автоматизувати свій елеватор

Що вам порадять ті, хто вже пройшов цей шлях, аби автоматизація не перетворилася на непотрібну або й навіть шкідливу надбудову, а дійсно працювала і була корисною?

1. Ретельно обирайте підрядника. Тут важлива спеціалізація саме на автоматизації елеватора і розуміння технологічних процесів на ньому. Із тими, хто не працював з елеватором, і тими, хто вміє автоматизувати тільки певні елементи, справи краще не мати.

2. Низька ціна — не найкращий ваш друг. Якісна автоматизація не може коштувати нижче середньоринкової: обравши сумнівну економію, ви ризикуєте переплатити в майбутньому.

3. Повна автоматизація краще точкової. Якщо з якихось причин ви не можете автоматизувати все зерносховище відразу, краще спочатку автоматизувати безпеку транспорту, далі — сепаратор і сушарку (вони в першу чергу відповідають за якість зерна), потім — приймання (автоматизація тут допоможе уникнути тих самих ненависних махінацій).

4. У будь-якому разі радимо одразу робити проєкт на повну автоматизацію, а вже реалізовувати її можна поступово. Це і кошти зекономить в майбутньому, і дасть повне розуміння усієї задачі, і вже на перших етапах дозволить закласти «фундамент» під майбутнє розширення функціоналу.

5. Складайте докладне ТЗ на автоматизацію. Що більше деталей — то простіше впровадження і ефективніша реалізація.

6. Робіть проєкт: без нього фінальна вартість розробки збільшиться у два рази.

7. Спілкуйтеся зі співробітниками на всіх рівнях — від ключових посад до робочих, залучайте їх до обговорення проєкту. По-перше, так ви знімете можливий опір змінам, які несе автоматизація: важливо дати зрозуміти, що вона вигідна, в тому числі і щоб полегшити їхню роботу. Згодом ваші колеги пишатимуться, що працюють на високотехнологічному, автоматизованому за останнім словом техніки підприємстві. Наші замовники часто розповідають нам про такі позитивні результати. Друге — досвідчені працівники добре знають процеси на вашому елеваторі і першими вкажуть на проблемні місця, які допоможе усунути автоматизація.

Рекомендації особисто від мене

· Запитуйте порад автоматизаторів, вони можуть бути корисні для вас. Неупереджений сторонній погляд спеціалістів допоможе звернути увагу на рутинні моменти, які за звичкою сприймаються як належне, але насправді можуть бути значно удосконалені.

· Вагаєтеся, що обрати: швидку реалізацію універсальної АСУ ТП  (автоматизована система управління технологічним процесом) чи довготривале впровадження індивідуальної? Ми знайшли третій варіант. Базова розробка власного ПЗ плюс її індивідуальна адаптація під кожен конкретний об'єкт з урахуванням задач, особливостей і деталей. Це і час впровадження дозволяє скоротити, і при цьому врахувати всі вимоги конкретного елеватора. Адже, як відомо, в природі не буває повністю двох однакових зерносховищ

· Тестування — обов'язковий завершальний етап автоматизації. Навіть найкращим чином реалізований проєкт на цьому етапі може потребувати, так би мовити, останніх штрихів і доопрацювань. Щоб довести його до досконалості! Саме для цих цілей важливо, аби у компанії-автоматизатора була своя команда тестувальників.

І нарешті порада остання — загальна. Проєктуйте і впроваджуйте автоматизацію грамотно, вміло уникайте «підводних каменів» (яких, Ви уже знаєте), співпрацюйте із професіоналами. І нехай автоматизація буде вам виключно на користь!

Олексій Ломакін, начальник відділу автоматизації та електрифікації компанії KMZ Industries

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.