Аграрна наддержава — виклик часу

29 грудня 2016, 08:28 4967
Андрій Гордійчук

Криза, окрім іншого, є й шансом для кардинальних змін і розвитку держави. В такі моменти, як зараз, у нас немає виходу, окрім як акумулювати усі сили й ресурси. І діяти швидко та злагоджено, робити за рік те, на що в мирний час йшли б десятиліття. Тільки так в України є шанс не просто встояти як державі, а стати країною розвинутої економіки та заможних громадян.

Разом із командою однодумців розуміємо, наскільки зараз важливими є розробка стратегічних продуктів та впровадження наукових розробок. Залучивши до справи відповідальний бізнес та активну громадськість, можливо змінити державну політику. Створена Фундація «Аграрна наддержава» покликана стати однією з таких платформ для розробки, впровадження та пропагування стратегічних проектів.

За понад піврічну діяльність Фундації ми долучилися до розробки низки фундаментальних проектів. Зокрема, виступи­ли ініціаторами розробки стратегічного плану розвитку країни. За участю десятків фахівців під науковим керівництвом ректора НТТУ «КПІ ім. І. Сікорського» Михайла Згуровського було розроблено форсайт соціально-економічного розвитку України до 2030 року.

Такі документи для стратегічного планування та прийняття рішень використовуються у багатьох розвинених країнах (зокрема, Японії, Німеччині, Великобританії, США, Франції). Відповідно до дослідження задля збалансованого розвитку Україні необхідно мінімізувати гальмівні фактори та активізувати сектори, які можуть стати драйвером нашої економіки. Одним із головних драйверів є саме аграрний сектор. За умови його модернізації та озброєння новітніми технологіями він може забезпечувати найбільший внесок до економіки України на рівні 19% до 2020 року і 24% до 2030 року. 

Переконаний, квінтесенцією нашої успішності має стати поява у світі національного бренду сільськогосподарської продукції топ-якості. 

Результати іншого дослідження «Потенціал розвитку аграрного комплексу у містах України» свідчать, що завдяки АПК можна не тільки відродити село, а й в короткостроковій перспективі створити мільйони нових робочих місць у містах. Є сподівання, що вищезазначені стратегічні документи будуть враховані під час розробки та втілення державних програм. Принаймні, ми докладемо до цього усіх зусиль. 

Звичайно, жодні глобальні зрушення у вітчизняному агрокомплексі неможливі без чітких правил гри на ринку землі. Щорічне подовження мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення без вирішення нагальних проблем є тупиковим сценарієм. Так само величезною помилкою є впровадження ринку землі без визначення основних параметрів та обговорення питання у суспільстві. Головне — зробити аграрний сектор міцним та конкурентоздатним й при цьому захистити права власників землі та виробників. 

Нами розроблено відповідну «дорожню карту» впровадження ринку землі, яка передбачає обов’язкову інвентаризацію земель, створення спеціальної аграрної біржі, механізми реалізації права усіх громадян на володіння землею, розвиток фермерства та середнього підприємництва (розглядати кожне аграрне підприємство як цілісний майновий комплекс та перетворити власників землі на акціонерів), лобіювання інтересів вітчизняних товаровиробників тощо. Надважливо у процесі земельної реформи врахувати думку суспільства. Для цього необхідно створити Національну земельну асамблею, яка розробить правила гри та механізми їх впровадження. Важливий не час, а перш за все якість реформи. 

Окрім розробки стратегічних документів долучаємося до практичної реалізації проектів. За сприяння фундації підписано угоди про партнерство між НТУУ «Київський політехнічний інститут», науковим парком «Київська політехніка» та холдингом HTI. На замовлення бізнесу науковці здійснюють розробки для вдосконалення сільгоспвиробництва. А саме — у біоінженерії та робототехніці в сільському господарстві; ультразвукові технології в аграрній сфері; оцінка якості продуктів та багато іншого.

Йдеться про серйозний безпрецедентний для українського агрокомплексу контракт. Окрім користі для бізнесу та економіки, це ще й значна підтримка вітчизняної науки. Певен, український бізнес має працювати у спайці з українською наукою. Ми доводимо, що в Україні є усе необхідне для цього. 

Україні досі вдається встояти саме завдяки приватній ініціативі. Починаючи від добровольців та волонтерів на фронті і закінчуючи втіленням інноваційних бізнес-ідей. Синергія спільних дій зробила неможливе. Ми таки отримуємо шанс на розвиток, хоча зовсім недавно могли втратити державність.

Успіх приходить до тих, хто діє. Рік, що минає, став лише початком шляху нашого проекту. Певен, що попереду ще багато корисних справ, та переконаний: Україна просто приречена стати сучасною аграрною наддержавою.

Андрій Гордійчук, засновник Фундації «Аграрна наддержава»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.