Українські свинарі готуються отримувати компенсацію за племінний молодняк

24 жовтня 2017, 12:57 3372

Асоціація свинарів України (АСУ) провела опитування серед 100 господарств, з яких 80%  готові і планують отримати компенсацію за закупівлю племінного молодняка свиней.

Як говориться у повідомленні АСУ, мова йде про участь у програмі часткового відшкодування вартості племінних тварин. Вона річна — з жовтня 2016 по жовтень 2017, а відповідно до змін (внесені у серпні цього року) — кошти можна повернути і за свиней, закуплених за кордоном (а не лише за молодняк українського походження, як це було раніше). Розмір виплат — 2400 грн/гол.

«Нині у розпорядженні уряду на цю програму — понад 11 млн грн. Оскільки коштів буде недостатньо, Мінагрополітики просить КМУ збільшити суму до 60 млн грн», — зазначили в АСУ.

В асоціації нагадали, щоб отримати згадане відшкодування, треба подати пакет документів до 5 листопада (оскільки це неділя, краще до 3-го) в обласну державну адміністрацію на розгляд. Перелік прописаний у порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва.

Проте треба звернути увагу на можливі проблемні моменти:

- отримання витягу з Єдиного державного реєстру тварин. Це адміністративна послуга, виконання якої покладено на територіальні органи Держпродспоживслужби — районні чи обласні ветеринарні лікарні, які не завжди мають доступ до ЄДРТ чи печатку, щоб завірити витяг;

- правильність заповнення форми заявки;

- «різниця» між датами оплати і фактичного завезення поголів'я.

- неспівпадіння термінології. Згідно з українським законодавством, племінний молодняк — чистопорідні тварини, а гібридні свині такими не вважаються. Імпортовані ж тварини мають племінні свідоцтва, відповідно, свинарі, які їх закуповували мають право на відшкодування.

У 2018-му на цю програму попередньо заплановано 300 млн грн, зазначили в АСУ.