Україна за пів року імпортувала курятина на $22 млн

28 липня 2021, 14:30 3329

Імпорт курятини у першому півріччі 2021 р. склав 51 тис. т, що на 18% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

У вартісному виразі імпорт курятини становить майже $22 млн. Найбільшими постачальниками стали країни ЄС: Польща, Угорщина, Німеччина.

Зазначається, що 97% імпорту м'яса птиці — це заморожені частини тушок і субпродукти, при цьому понад 73%  складають обвалені частини тушок, які є дуже низько вартісними продуктами. Так, середня ціна імпорту такого м'яса птиці склала лише 0,43 $/кг. Для прикладу, середня ціна експорту української курятини складає 1,47 $/кг.

В УКАБ підкреслили, що схожа ситуація спостерігається і з свининою. Імпорт м'яса свиней за перше півріччя 2021 року зріс на 36% до 12,6 тис. т. Імпорт в основному надходив з Данії, Польщі та Нідерландів, де на підтримку фермерів і, зокрема, тваринництва виділяються значні обсяги дотацій.

Натомість в Україні продовжується подальше скорочення поголів'я в птахівництві та виробництва м'яса птиці. За даними Держстату, поголів'я птиці свійської на підприємствах станом на 1 липня 2021 р. скоротилося на 5,8% та сягає 114 млн голів, виробництво м'яса птиці за перших шість місяців скоротилось на 5,4% та склало 583,6 тис. т у забійній масі.

За словами генерального директора УКАБ Романа Сластьона, імпортозалежність по тваринницькій продукції зростає на фоні збитковості вітчизняного тваринництва та відсутності належної державної підтримки.

«В країнах ЄС виробництво та експорт має значні державні дотації та преференції. Що ж пропонує наш уряд — обкласти додатковими податками тваринницькі комплекси. Спочатку птахівництво, що вже відображено в сумнозвісному законопроекті №5600, і вже почали говорити про свинарство і ВРХ. Такі ініціативи однозначно призведуть до негативних наслідків в галузі, здорожчання тваринницької продукції для споживачів та подальшого росту імпорту в Україну», — зауважив Роман Сластьон.