На Житомирщині створено першу молочну сімейну ферму

14 січня 2021, 09:45 3854

У грудні 2020 року на Житомирщині запрацювала перша сімейна молочна ферма в селі Марківка Баранівської ОТГ, орієнтована на 50 корів.

Про це повідомляє Сайт міста Житомира.

Родина Обухівських, заручившись підтримкою проєкту «Сімейні молочні ферми» й місцевої ОТГ, відкрила першу сімейну молочну ферму.

За словами Світлани Обухівської, головною складністю стала закупівля продуктивної та здорової худоби. Наразі закуплено 13 корів. Родина не планує зупинятись на одній фермі й протягом 2-3-х років має намір розширитись до 100-150 корів.

Також Обухівські розповіли, що можливості започаткування даного сільського підприємництва передував тривалий процес консультацій із дорадником ТОВ «Укрмілкінвест» щодо реконструювання існуючого приміщення та узгодження умов договору співпраці. В рамках цієї співпраці передбачено надання навчальних консультацій, дорадницьких і ветеринарних послуг, а також надання фінансування для реконструкції (побудови) корівника, купівлі обладнання та корів. Важливим фактором співпраці є організація збуту виробленого на фермі молока на переробні заводи.

«Важливо, що ми можемо зателефонувати консультантам у незрозумілих ситуаціях, і вони нам допомагають. Також у рамках договору передбачений безкоштовний виїзд ветеринара при купівлі худоби. Він робить УЗД, тестує на мастит і потім раз на місяць планово перевіряє стан здоров’я кожної корови, надає поради та при необхідності прописує лікування. Таких спеціалістів у селі немає. Зручно, що за договором нам надають увесь комплекс послуг», — розповідає Світлана Обухівська.

Відсутність достатніх знань у селян для організації ферми на 20-30 корів, острах самостійного утримання ферми та відсутність професійної дорадчої служби призводить до неймовірних темпів зменшення корів у громаді. Саме завдяки започаткуванню кооперативного руху в Баранівській ОТГ Житомирську область було долучено до потужного проєкту «Сімейні молочні ферми», одним із завдань якого є сприяння сталому розвитку сільських територій.

Очікується, що такий успішний приклад родини Обухівських дозволить швидко просувати ідеї сімейного фермерства та кооперацію як у громаді, так і на Житомирщині, які є ефективними інструментами стимулювання сталого економічного розвитку в сільській місцевості.


Для довідки: проєкт «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» реалізується Баранівською міською радою, Інститутом громадянського суспільства/Civil Society Institute та ПП Galeks-Agro за фінансової підтримки Європейського союзу.