Канадці інвестували в будівництво кооперативного молокозаводу на Львівщині

27 червня 2021, 10:45 6455

Будівництво першого в країні кооперативного молокозаводу розпочалося у с. Утішків Львівської області.

Його власниками стане об'єднання сільськогосподарських кооперативів області, які володіють молочними фермами, пише ZAXID.net

Левову частку грошей на будівництво — близько 22 млн грн, або 80% вартості об'єкту — виділив уряд Канади, решту інвестицій в об'єкт вкладуть самі фермери.

Як зазначається, наразі на ділянці площею 3 га, де розташовуватиметься об'єкт, почали підготовку до закладання фундаменту.

«Виробники молока постачатимуть власну сировину на власний завод, це буде замкнений ланцюжок від виробника молока до виробництва готової продукції. Важливим є те, що фермери матимуть контроль над переробкою молока, виробничим процесом, логістикою, розподілом дивідендів тощо. Нині, коли фермери здають молоко на завод, двері перед ними зачиняються, і жодного впливу на подальший процес постачальники не мають», — розповів координатор проєкту Андрій Бліновський.

Будівництвом заводу займається ТОВ «Набіл» зі статутним капіталом у 12 млн грн, який заснували чотири сільськогосподарські кооперативи. До складу кооперативів входять молочні фермерські господарства здебільшого зі Львівщини, по одному господарству — з Тернопільщини та Івано-Франківщини.

Планується, що фермери, які здаватимуть на завод від 100 л молока на день, зможуть інвестувати в нього до 50 тис. грн, а потужніші виробники молока, що здатні здавати до 1500 л, вкладуть у справу близько 750 тис. грн. Також канадський уряд обіцяє подвоїти вкладені фермерами кошти за умови, якщо цих грошей буде достатньо для запуску повноцінного виробництва.

Запустити завод мають навесні 2022 року, на ньому будуть працевлаштовані до 30 людей. Майбутня потужність — 25 т переробленого молока на добу. З нього на заводі вироблятимуть фасоване пастеризоване молоко, кефір, йогурт, масло, сметану та кисломолочний сир, у подальшому розглядають можливість запустити лінії твердих сирів та іншої продукції.

Згідно з попереднім планом, молоко на переробку на заводі прийматимуть лише від членів кооперативів, каже Андрій Бліновський.

«Наша модель така: людина, яка хоче здавати молоко, має написати заяву на вступ до кооперативу, і вже тоді здавати його на завод. І ми до неї прагнемо. Можливо, згодом щось зміниться, життя покаже», — зазначив він.