На Київщині з'явилась шкільна пасіка

08 серпня 2021, 11:12 7265

Соціальне підприємство «Шкільний вулик» запустили цієї весни у с. Заворичі на Київщині.

«Шкільний вулик» — це пасіка з шести вуликів, якою опікуються учні Заворицького навчально-виробничого комплексу за підтримки ГО «Наші кроки», пише «Рубрика»

«На етапі написання грантової заявки зі створення соціального шкільного підприємства ми також розглядали варіанти вирощування екозелені, виробництва одягу з вторсировини. Хоча згодом, попри захопливість обох цих ідей, зупинились все ж на бджільництві і, як показує час та прогресуюча зацікавленість дітей, — не прогадали. І дорослі, і діти настільки захопилися проєктом, що зараз в наших планах — охопити мережею шкільних вуликів усю Україну!» — розповідає співзасновниця ГО «Наші кроки» Наталія Рослік.

75 тис. грн, які ініціатори «Шкільного вулика» вибороли у проєкті «Заснування соціальних шкільних підприємств у сільській місцевості та малих містах України для заохочення молоді до соціального підприємництва», стали основою для реалізації їхнього сміливого задуму.

Загалом у процесі реалізації проєкту на обладнання та інструменти підприємства, а це вулики, рамки, заставні дошки, костюми, захисні маски, скляна тара, відра, димар, фільтри тощо було витрачено більше 40 тис. грн, зазначають організатори. Бджолосім'ї приїхали на Київщину з Буковини, це Карпатська порода, яка визнана в Україні однією з кращих та рекомендована для розведення в багатьох зонах з різнотравним медозбором. Крім коштів гранту, також вдалося залучити допомогу учасників ГО «Наші кроки».

Як зазначається, учні займались благоустроєм території, встановленням огорожі, обробкою і влаштуванням вуликів, переселенням бджіл зі спеціальних транспортних контейнерів у вулики і паралельно з цим вчилися у школі. На спеціалізованих майстер-класах діти знайомились із основами безпеки на пасіці, бджільницькою справою, а також маркетинговими особливостями просування медової продукції на ринку. З цією метою були залучені місцеві активісти, колишні депутати, відомі спеціалісти.

У свою чергу організатори, піклуючись про безпеку дітей, оформили школярам на час реалізації проєкту страхові поліси, придбали необхідні лікарські засоби, які можна використовувати у разі укусів бджіл.

Координатор проєкту Павло Дубовий вважає, що шкільні соціальні підприємства можуть стати для школярів одним зі шляхів виходу з «віртуальної бульбашки», у яку часто потрапляють сучасні діти.

«Покоління сучасних дітей ще часто називають цифровим поколінням. Та разом із цим, це не заважає учасникам нашого проєкту відчувати і насолоджуватись реальністю. Бо яка віртуальна гра може замінити квест із влаштування пасток для відлову диких роїв чи запасу квітів для бджіл на зиму?» — додає він.

Крім меду, підприємство робить і реалізовує свічки з вощини. Планує виготовляти лимонад на основі меду, цукерки, мармелад та пастилу.

Також учасники мають на меті розширювати підприємство — встановити щонайменше 20 вуликів і ділитися досвідом з усією Україною, для чого шукають партнерів і спонсорів.