Через АЧС свинарі подумують завозити племінне поголів'я літаками

30 листопада 2021, 08:00 2729

Експерти та постачальники племінного поголів'я свиней об'єдналися для пошуку виходу з ситуації блокади щодо завезення живих свиней в Україну.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

Як зазначається, згідно з законом України «Про ветеринарну медицину», в нашій країні діє заборона на завезення та транзит живих тварин територіями, неблагополучниими щодо захворювань, які підлягають повідомленню, в тому числі африканської чуми свиней (АЧС).

«Враховуючи, що АЧС поширилась майже усією Європою, в тому числі зареєстрована в усіх польських воєводствах, які межують з Україною, можливості завезти генетику наземним способом немає», — зазначаються експерти.

В асоціації уточнили, що станом на сьогодні єдиний можливий маршрут — через Білорусь, яка єдина офіційно визнана вільною від АЧС та межує з Україною.

«Другий доступний варіант, який вже вивчається і навіть узгоджене перше пробне завезення, — авіатранспортом. Але це надзвичайно дорого (лише оренда літака коштує близько 100 тис. євро), що в свою чергу в рази здорожує вартість партії тварин. Як варіант також розглядають морські шляхи», — пояснюють в асоціації.

В АСУ зазначили, що єдина оптимальна опція — внести зміни в чинний Закон «Про ветеринарну медицину», прибравши заборону щодо транзиту. Тим паче, що нова версія закону, яка чинності набуде 23 березня 2023 року, не містить цієї норми.