Експерт: В українському свинарстві почався кризовий період

30 грудня 2020, 09:57 9469

2020 рік виявився для вітчизняного свинарства непередбачуваним та непрогнозованим.

Таку думку висловила президент Асоціації свинарів України Оксана Юрченко, йдеться у повідомленні АСУ. 

«Безперечно, основну роль відіграла пандемія COVID-19. Відзначимо, що в Україні ситуація розвивалася унікально. Коли навесні/влітку через масові захворювання працівників у США і європейських країнах зупинялися м'ясопереробні підприємства і виробники мали проблеми зі збутом, що негативно позначалося на ціні, в Україні свинарям працювалося досить комфортно. Впродовж цього періоду не фіксували випадків захворювань на фермах та м'ясокомбінатах, а отже, збоїв у поставці та переробці не було», — констатує вона.

При цьому, експерт нагадала, що через карантинні обмеження було припинено роботу аграрних ринків. Відповідно, звузилася канали купівлі свинини до торгових мереж і м'ясних магазинчиків, де представлена переважно промислова свинина. Тобто, навіть у такий непростий час, були фактори підтримки виробника, був активний попит на продукцію та, відповідно, ціна.

«Проте, напередодні зимових свят, коли очікували сезонного покращення ринкової ситуації, традиційний сценарій не реалізувався. Звинувачувати імпорт у цьому не варто. Станом на кінець листопада завезено близько 27 тис. т свинини. І хоча це трохи більше, ніж минулого року, однак не перевищує 11-12% від внутрішнього виробництва промислової свинини та 6% від загального виробництва свинини в країні», — пояснює Юрченко.

Склалася ситуація, коли попит перевищив пропозицію, зазначають в АСУ. З одного боку, населення, що вирощує свиней, і відгодівельники підлаштовувалися під новорічні свята. А з іншого, корона-криза «наздогнала» людей. Збільшилася кількість випадків, люди перенаправили частину витрат з продовольчого кошика на ліки. Далася взнаки економічна криза, адже частина бізнесів припинила своє існування. Сектор ХоРеКа працював на мінімальній потужності. Істотне здороження вартості комунальних послуг також мало свій негативний наслідок на купівельну спроможність населення.

«Ціна на живець, відповідно, продемонструвала не висхідну, а негативну динаміку. І це при тому, що собівартість виробництва, порівняно з початком року, зросла в середньому на 30% через стрімке здороження зернових. У результаті, впродовж останніх місяців вітчизняні виробники працюють у збиток.

Ми констатуємо, що почався «кризовий період», що є закономірним для розвитку галузі, адже вона циклічна. 3,5 роки роботи в комфортних умовах скінчилися, зараз час перевірки на стійкість, який, на жаль, переживуть не всі гравці ринку. Очікуємо, що з потеплінням ситуація почне «вирівнюватися», — прогнозує Оксана Юрченко.