Намітилася тенденція до ослаблення інвестиційної кризи в агросекторі

03 грудня 2021, 12:28 3018

Капітальні інвестиції в агропродовольчі сектори економіки за січень-вересень 2021 року склали 48,83 млрд грн, з них у сільське господарство — 33,3 млрд грн (68,3%), у харчову промисловість — 15,5 млрд грн (31,7%).

Про це розповів провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, говориться у повідомленні установи.

За його словами, у структурі капітальних інвестицій в економіку вкладення у виробництво агропродовольчої продукції у січні-вересні цього року зайняли 14,7%.

«У січні-вересні 2021 року порівняно з відповідним періодом минулого року було забезпечено зростання капітальних інвестицій у аграрне виробництво і харчову промисловість на 13,1%, а отже поглиблення інвестиційної кризи було призупинено. При цьому, зростання обсягів вкладень було досягнуто лише в аграрному секторі економіки, тоді як у харчовій промисловості, навпаки, відбувався їх спад», — констатує експерт.

Індекси змін обсягів капітальних інвестицій у відсотках за січень-вересень 2021 р. до відповідного періоду минулого року такі:

сільське господарство і мисливство − 119,7%;

лісове господарство − 331,0%;

рибне господарство − 121,5%;

харчова промисловість − 95,3%.

За розрахунками науковців, темпи зростання капітальних інвестицій в аграрних секторах економіки у 2,2 разу вищі, ніж в середньому по економіці.

Відслідковувані Державною службою статистики України капітальні вкладення в землю і в довгострокові біологічні активи рослинництва та тваринництва теж зросли. Їх обсяги за січень-вересень 2021 року склали відповідно 1,3 млрд грн і 3,6 млрд грн.

Порівняно з харчовою промисловістю сільське господарство не лише зберегло пріоритетність для інвестування, а й посилило свої позиції. Якщо співвідношення між капітальними інвестиціями у сільське господарство і харчову промисловість у січні-вересні минулого року склало 1,70:1,0, то в цьому році − 2,11:1,00 грн/грн.

За прогнозними оцінками науковців, у разі збереження до кінця 2021 р. тенденцій, що склалися в інвестиційному процесі, загальні обсяги капітальних інвестицій в агропродовольчі сектори економіки за січень-грудень у цінах поточного року можуть скласти понад 70 млрд грн, з них в аграрний сектор економіки — до 50 млрд грн.

«Таким чином, в аграрному секторі економіки намітилася тенденція до послаблення інвестиційної кризи, хоча в харчовій промисловості, вона поки що поглиблюється», — підсумував Микола Кісіль.