Дослідження: 85% українських фермерів не страхують урожай

14 червня 2018, 13:55 3911

Основна маса українських фермерів у процесі своєї діяльності не використовує послугу страхування посівів та врожаю.

Про це свідчать результати опитування сільськогосподарських підприємств, проведеного командою експертів асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

«З усього числа опитаних лише 15% сільськогосподарських підприємств користуються таким видом страхування. При цьому, 85% респондентів не користуються страховими послугами посівів та врожаю взагалі. З 15% фермерів, які користуються страховими послугами, тільки 73% надали інформацію щодо частки покриття збитків. Опитувані повідомили, що в залежності від виду страхування фермерам покривають від 20% до 60% завданих збитків у разі настання страхового випадку», — повідомляють в УКАБ.

Як зазначають в асоціації, у випадку страхування сільськогосподарської техніки із загального числа опитаних сільськогосподарських підприємств — 33% користуються страхуванням сільгоспмашин, решта не користується даною послугою страхових компаній.

Також зазначається, що з 33% аграріїв, які використовують страхові послуги, тільки 49% надали інформацію стосовно відсотка застрахованої паркотехніки. З цього числа 29% аграріїв стовідсотково страхують наявні сільгоспмашини, 11% страхують більшу половину наявного парку техніки — 65-80%, решта 11% з опитаних відповіли, що страхують 50% техніки, яка є в наявності. Решта 49% опитаних частково використовують страхування техніки на сільськогосподарському підприємстві — від 40 до 2%

«Можна зробити висновок про те, що наразі страхові послуги серед аграріїв тільки набирають популярності, й у короткостроковій перспективі очікується стрімкий ріст даного ринку. Результати опитування свідчать про те, що аграрії страхують тільки нові сільгоспмашини, що допомагає їм мінімізувати ризики несправності або крадіжки», — підсумували в УКАБ.