Експерт: Дотації на посівний матеріал корисні і селекціонерам, і фермерам

13 лютого 2018, 09:12 5597

Державна програма компенсації для аграріїв вартості насіння української селекції потрібна не лише фермерству, а й вітчизняному ринку насіння загалом.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», яка підтримує ініціативу Мінагропроду щодо такої програми.

Як зазначають в УКАБ, Кабінет міністрів 7 лютого 2018 р. затвердив програми підтримки агросектору, серед яких є і програма компенсації фермерським господарствам частини вартості придбаного ними вітчизняного насіння. Пропонується повертати фермерам та кооперативам до 40% вартості насіння вітчизняної селекції. Допомога передбачена в рамках розподілу 1 млрд державної підтримки.

Проект «Порядку використання коштів для підтримки розвитку фермерських господарств», опублікований Мінагропродом, передбачає часткову грошову компенсацію виключно за придбане у суб'єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції категорій базове та 1 генерації. Розмір компенсації встановлений у розмірі до 40% вартості насіння без урахування ПДВ, але не більше 50 тис. грн.

Право на отримання державної фінансової підтримки отримають фермерські господарства, внесені в Реєстр одержувачів бюджетних коштів, що формуватиметься спеціальною комісією при облдержадміністраціях. Згідно проекту Порядку, внесенню в реєстр підлягають фермерські господарства, у обробітку яких перебуває не більше 500 га сільськогосподарських земель, та чистий дохід якого не перевищує 15 млн грн; сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, у складі якого не більше 20 членів площею до 100 га кожен, а обсяг реалізації продукції за останній рік не перевищує 30 млн грн.

«Така система бюджетної підтримки матиме подвійну вигоду, адже сприятиме поширенню серед фермерів якісного та продуктивного насіння. Для отримання компенсації агровиробнику необхідно підтвердити посівні та сортові якості насіння відповідними сертифікатами, що сприятиме зменшенню частки несертифікованого насіння на ринку», — відзначив координатор насіннєвого комітету асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Граб.