Ваговий контроль: депутати готують зміни до нових правил

01 листопада 2021, 08:00 2492

Група народних депутатів України від фракції «Слуга народу» та групи «Довіра» зареєстрували  проєкт закону, який має виправити ряд недоліків в законодавстві України щодо габаритно-вагового контролю на дорогах.

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», мова йде про законопроєкт №6222 від 26 жовтня 2021 р. «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо усунення дискримінації вантажовідправника за порушення вимог вагового контролю».

Зокрема документом встановлюється однаковий та справедливий підхід у притягненні до відповідальності за порушення габаритно-вагових вимог та усунення подвійної відповідальності суб'єктів, якщо він є одночасно перевізником та вантажовідправником.

Також пропонується усунути відповідальність вантажовідправника за те, що переданий ним перевізнику вантаж перевозиться без отримання відповідного дозволу, якщо такий вантаж перевищує нормативні габаритні параметри. Забезпечення дотримання вимог законодавства під час перевезення великогабаритних/великовагових вантажів чи руху таких транспортних засобів, включаючи отримання дозволу на такий рух (перевезення), є обов«язком саме перевізника, і вантажовідправник не може вплинути чи забезпечити виконання перевізником такого обов«язку.

«Окрім цього, пропонується внести зміни до процедури притягнення вантажовідправників до адміністративної відповідальності у сфері вагового контролю, які спрямовані на поширення загальних положень КУпАП стосовно процедури розгляду адміністративних правопорушень та притягнення вантажовідправника, що відповідатиме принципу правової визначеності та забезпечить гарантії дотримання законних прав вантажовідправників. Адже прийняті нещодавно законодавчі зміни, в т.ч. законом України № 1582-IX, значно обмежили права вантажовідправників у можливості захисту, оспорюванні і справедливому розгляді відкритих щодо них справ про адміністративні правопорушення», — йдеться у повідомленні.

УКАБ сподівається на подальшу підтримку законопроєкту №6222 народними обранцями та якнайшвидше його прийняття в цілому для виправлення законодавчих колізій під час здійснення габаритно-вагового контролю на дорогах.