В Україні презентували проєкт з цифровізації земель

15 червня 2021, 08:00 3796

Загалом в Україні 60,3 млн га землі. Площа сільськогосподарських земель — близько 41,7 млн га, що становить 70% території України. Майже 40% сільгоспземель в Україні — це чорноземи, особливо цінні землі. Близько 31 млн га сільгоспземель знаходиться в приватній власності, 0,75 млн га — в державній та приблизно 10 млн га — в комунальній власності громад.

Про це йдеться в повідомленні Vkursi Zemli Ukraine.

«Проте, говорячи про земельний банк України, ми змушені використовувати прислівники «майже», «близько», «приблизно», оскільки інформація про земельні ресурси розпорошена між різними відомствами та реєстрами, є неуніфікованою, часто недостовірною, а ще частіше — неповною.

Якщо агроінвестору в Україні потрібно знайти громаду, де багато земель сільгосппризначення та помірна концентрація великих холдингів, він не може це зробити просто на основі даних з відкритих джерел. Коли голова новоствореної територіальної громади захоче дізнатись, скільки земель у громаді обробляється без сплати податків, йому доведеться спочатку провести земельний аудит громади», — коментують у компанії і додають, що такої структурованої інформації у відкритому доступі та у зручному форматі просто немає.

Vkursi Zemli Ukraine — це проєкт з оцифрування та моніторингу земель України, мета якого надати громадянам, територіальним громадам, агробізнесу, державним органам максимум інформації та аналітики про ключові аспекти земельних відносин у кожній області та громаді: 

  • хто є найбільшими власниками та користувачами земель;
  • яка реальна площа земель в с/г обробітку;
  • які ризики правопорушень у сфері землекористування;
  • скільки податкових надходжень кожна область недоотримує від використання земель;
  • інші важливі питання земельних відносин.

Для громад важливим елементом проєкту буде блок оцінки фінансових ризиків, що передбачає виявлення та підрахунок ризиків втрат і недонадходжень до місцевих бюджетів унаслідок порушень або неефективного використання земель.

Проєкт реалізується спільно командою експертів Vkursi Agro та SmartFarming за підтримки UKRSIBBANK BNP Paribas Group, юридичної фірми «Василь Кісіль та Партнери» та за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Vkursi Zemli Ukraine — це наш вклад у прозорість земельних відносин в Україні. Земля є одним із ключових активів України, особливо для територіальних громад, які завдяки надходженням від землі можуть стабільно наповнювати місцеві бюджети та фінансувати соціально-економічний розвиток. Це масштабне дослідження, в рамках якого за 1,5 роки ми плануємо оцифрувати всі землі в Україні, проаналізувати зібрані дані та створити відкритий портал з BI аналітикою різноманітних параметрів земельних відносин. Кожен громадянин зможе швидко та просто отримати узагальнену інформацію про землі України за повним набором характеристик — як на рівні областей, так і окремих громад», — розповів СЕО Vkursi Agro та один з авторів проєкту Роман Граб.

Оцифрування та аналіз побудовані на використанні відомостей про земельні ділянки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРПНМ), порталу нормативної грошової оцінки землі (НГО), open data, даних супутникового моніторингу, із застосуванням технологій GIS та Big Data.

Вже проаналізовано Сумську область, а відомості по Київській та Вінницькій знаходяться на завершальній стадії оцифрування. За результатами дослідження в Сумській області було виявлено ризики в розмірі 788 млн грн щорічних втрат і недонадходжень до бюджетів громад області внаслідок тіньової оренди с/г земель та інших факторів неефективного обліку і управління у сфері земельних відносин. Площа ризикових земель — 347 тис. га, що становить 14,5% площі всієї Сумської області. 

На першому етапі реалізації проєкту результати оцифрування та аналізу будуть щомісяця публікуватись у форматі інфографічних звітів, що включають в себе наступну інформацію: земельна статистика області, децентралізація, баланс земель — категорії, баланс земель — цільове призначення, концентрація с/г земель у громадах, концентрація великих ділянок, мінімальна вартість землі в громадах, обмеження та судові справи, форми власності, передача земель громадам, найбільші власники землі, тип землекористування, найбільші землекористувачі, ставка та терміни оренди, емфітевзис, посіви основних культур, технічні втрати землекористування, проблеми та ризики земельних відносин, державні та комунальні землі, ризики тіньової оренди, ризики самовільного зайняття земель, ризики порушення цільового призначення, наповнення реєстрів, проблеми реєстрів.

Повне дослідження «Vkursi Zemli Ukraine. Сумська область» можна завантажити за посиланням.