До реєстру виробників насіння і садивного матеріалу внесені 600 компаній

02 січня 2019, 16:50 4781

Міністерство аграрної політики та продовольства у 2018 р. сформувало Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал і Реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва.

Реєстри дають детальну інформацію про наявність сертифікованого насіння та садивного матеріалу, у розрізі культур, сортів та категорій, а також про можливість придбання якісного матеріалу безпосередньо у виробника, говориться у повідомленні Мінагропроду.

Так, згідно реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал на 2018 рік станом на 4 грудня 2018 року органом із сертифікації видано 5752 сертифікати, що засвідчують сортові якості насіння та/або садивного матеріалу та 30205 сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння та товарні якості садивного матеріалу.

«З метою підготовки Державного реєстру суб»єктів насінництва та розсадництва на 2018 рік опрацьовано близько 600 заяв, що надійшли від юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців про включення до реєстру. Підготовлено 16 наказів Мінагропроду на підставі яких до реєстру включено 596 суб»єктів насінництва та розсадництва. Зазначеним суб»єктам дозволяється виробництво та реалізація насіння і садивного матеріалу в обсягах наведених у реєстрі», — говориться у повідомленні.

Відомості, що містяться в зазначених реєстрах, є відкритими і загальнодоступними. Мінагропрод забезпечує вільний, цілодобовий і безоплатний доступ онлайн-доступ до реєстрів.

Крім того, 3 жовтня 2018 року Мінагропрод оголосило прийом документів на складання кваліфікаційного іспиту аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) за напрямом «насінництво» за видом робіт «польове оцінювання» та «відбір проб». Так, 111 кандидатів успішно склали кваліфікаційний іспит.

Також, з метою адаптації вітчизняних стандартів до вимог Директиви Ради 66/402/ЄС про реалізацію насіння злакових культур, Мінагропрод розробив та зареєстрував у Мінюсті Наказ № 476 «Про затвердження Методичних вимог у сфері насінництва щодо збереження сортових та посівних якостей насіння зернових культур».  Даний наказ встановлює вимоги до насіння пшениці м«якої, пшениці твердої, пшениці полби, пшениці спельти, жита, тритикале, ячменю, вівса, рису, проса, гречки, а також кукурудзи і сорго, сорти яких занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, в частині показників сортової та фізичної чистоти, вмісту насіння інших видів культурних рослин та бур«янів.