Україна може програти «у перегонах» з клітинним м’ясом

05 жовтня 2021, 15:30 2510

М'ясо, вироблене з клітин тварини, позбавить її від страждань та врятує світ від загроз зміни клімату. Під таким гаслом американська компанія Eat Just розпочала етап захоплення ринку альтернативного м'яса.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор агрокомпанії ІМК Алекс Ліссітса.

Він підкреслив, що це знакова подія і для світу в цілому, і для України зокрема.

«Eat Just, яка має представництво в США та виробництво курячих нагетсів у Сінгапурі, підписала з венчурним фондом Катару проєкт на понад $200 млн для будівництва лабораторії з виробництва штучного м'яса під містом Доха.

Якщо вірити словам засновника Eat Just Джоша Тетріка, компанія вже отримала ліцензію на експорт альтернативного м'яса. Планується, що виробництво у Катарі сягатиме десятків мільйонів кілограмів м«яса. Виробництво розпочнеться найближчим часом. У планах американців — через три роки захопити ринок на всьому Аравійському півострові та на півночі Африки», — зазначив Алекс Ліссітса.

На його думку, якщо вони отримають ліцензію на експорт до ЄС, то це в принципі повністю змінить ситуацію на ринку.

«І Україна потенційно може програти в глобальному масштабі, адже ми експортуємо суттєву кількість м'яса та основних зернових культур саме до Саудівської Аравії, на північ Африки та до Європи. Очевидно, що нам уже зараз треба дивитися, яким чином буде розвиватися ринок альтернативного м«яса, і думати про переорієнтацію всього виробництва», — підсумував експерт.