ПроАгро Груп: В Китаї зростає ціна на соєву олію

07 листопада 2019, 16:46 2211

Цього тижня ціни на соєву олію в Китаї виросли до рівнів дворічних максимумів. Основними чинниками зростання цін виступають скорочення внутрішніх запасів рослинних олій в країні, поєднане із високим попитом, а також недостатня пропозиція свинини на внутрішньому ринку, що спостерігається наразі.

Про це повідомляє компанія «ПроАгро Груп».

Відповідно до їхнього аналізу, сутність впливу нестачі свинини на зростання цін на соєву олію в Китаї полягає в тому, що дефіцит цього виду продовольства у країні, яка, зауважимо, є ключовим світовим споживачем свинини, спонукає окремих внутрішніх споживачів до переходу на альтернативні джерела білка, такі як птиця. Водночас інші внутрішні споживачі паралельно з цим нарощують використання рослинних олій, компенсуючи споживання у їжу менш жирних видів м’яса.

Як вже згадувалося раніше, ціни соєвої олії також зростають внаслідок зниження запасів такої продукції в країні. Імпорт соєвих бобів у Китаї цьогоріч пережив суттєве скорочення внаслідок торгового протистояння між КНР та США, що традиційно займали ключову позицію у переліку постачальників соєвих бобів до Китаю.

Як повідомляє Reuters, 4 листопада ціна соєвої олії на біржі в Тяньцзині сягнула 6500 юанів ($927), що є найвищою відміткою з березня 2017 року.

Імпорт сої в Китай у вересні знизився на 13,5% у порівнянні з попереднім місяцем, в той час як сукупний показник з початку року скоротився на 7,9% у порівнянні з результатом відповідних місяців попереднього року.

Скорочення поголів’я свиней в країні внаслідок АЧС обумовило зниження споживання соєвого шроту і, відповідно, знизило темпи переробки соєвих бобів у Китаї. Це негативним чином вплинуло на внутрішню пропозицію соєвої олії, оскільки вона є переважно побічним продуктом переробки сої в країні, основною метою якої є саме шрот.

Зауважимо, що Китай є традиційно одним із головних покупців соєвої олії українського виробництва, що постачається на зовнішні ринки.