Уряд спростив реєстрацію земельних ділянок

04 червня 2020, 10:52 4828

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє ухвалювати рішення про реєстрацію земельної ділянки будь-якому державному кадастровому реєстратору, обраному за принципом випадковості системою Державного земельного кадастру.

Про це йдеться у повідомиленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

«Сьогодні, 3 червня, на засіданні уряду прийнято постанову, яка запроваджує принцип екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок. Це означає, що відтепер рішення про реєстрацію земельної ділянки може бути прийнято будь-яким державним кадастровим реєстратором, обраним за принципом випадковості системою Державного земельного кадастру», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, документ розроблено для підвищення рівня доступності, відкритості та прозорості при наданні адміністративної послуги з державної реєстрації земельної ділянки. Старт пілотного проєкту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок, який триватиме 2 роки, планується на 10 червня.

Зокрема, удосконалюються такі процедури: процедура реєстрації земельної ділянки скорочується з 14 до 7 робочих днів; реалізується принцип екстериторіальності при наданні відповідної послуги; усуваються причини, які зумовлюють необхідність неодноразових звернень заявників із заявами та документами через центр надання адміністративних послуг до державних кадастрових реєстраторів (у разі відмови у державній реєстрації).

Також постановою приведено у відповідність до вимог чинного законодавства можливість здійснювати замовлення, проведення та одержання результатів державної експертизи землевпорядної документації в електронній формі через Єдиний державний портал адміністративних послуг та інтегровані з ним інформаційні системи Держгеокадастру.

За інформацією міністерства, постановою удосконалюється механізм виправлення помилок у відомостях Державного земельного кадастру, зокрема, шляхом надання сертифікованим інженерам-землевпорядникам повноважень щодо виправлення помилок у застосуванні систем координат земельних ділянок (у тому числі помилок, що виникли при перерахунку із однієї системи координат в іншу), які були сформовані до 1 січня 2013 року.