Україна отримала більше 300 аудиторів системи НАССР

06 жовтня 2016, 11:07 2147

Представникам Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів вручено сертифікати аудиторів НАССР за результатами 1,5-річного навчання, проведеного Проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

Сертифікати отримали 318 ветеринарних інспекторів з усіх регіонів України із 500, які взяли участь у навчальній програмі з проведення аудиту систем управління безпечністю операторів ринку харчових продуктів, повідомляє Держпродспоживслужба.

Інспектори вивчали міжнародно визнану систему, відому як HACCP, яка означає аналіз небезпечних факторів та контроль у критичних точках і вимагає від операторів ринку ідентифікації та контролю небезпечних факторів та ризиків, пов’язаних з їхньою діяльністю. Сертифікати отримали лише ті інспектори, які успішно пройшли незалежне тестування, проведене сертифікаційною компанією — SGS Україна.

«Сертифікати надають право інспекторам перевіряти як оператори ринку харчових продуктів виконують вимоги нового харчового закону щодо впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР. Такі процедури — вимога для виробників, переробників, продавців, перевізників. Адже саме НАССР шляхом ідентифікації та контролю небезпечних факторів сприяє виробництву безпечних продуктів», — зазначив керівник Проекту ЄС Тоні Віл.

За словами директора Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства аграрної політики та продовольства Олександра Романовського,  містерство намагалося більше розказати людям що таке HACCP і для чого це потрібно запроваджувати на підприємствах.

«Робота інспекторів надзвичайно важлива Йдеться про підвищення безпечності продукції, яку українські громадяни споживають вдома чи в ресторанах, а також про підвищення безпечності тих продуктів, які призначені для міжнародного ринку. У цій системі інспектори — надзвичайно важлива ланка у забезпеченні безпечності продукції, яка буде імпортуватися, скажімо, в ЄС, і призначена для громадян ЄС», — зазначив координатор проектів з питань сільського господарства Представництва ЄС в Україні Крістіан Хелл.


Для довідки: завдяки впровадженню процедур, заснованих на принципах НАССР, і новому підходу до здійснення державного контролю, український споживач отримає можливість вживати безпечні продукти, а український виробник — можливість виходу на європейський та світовий ринки.