Перехід до нових вимог маркування продуктів подовжили на 2 роки

05 квітня 2021, 13:55 2361

Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, який збільшує на 2 роки перехідний період введення в обіг фасованої продукції, зареєстрований в Мін'юсті (№382/36004 від 24 березня 2021 р.) та найближчим часом буде опублікований.

Про це йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

Як зазначається, 5 березня 2021 р. виробники харчових продуктів мали б перейти на новий формат нанесення інформації на упаковку фасованих товарів. Йдеться про вимоги наказу Мінекономіки «Про встановлення метрологічних вимог до фасованих товарів» (№969, від 5 липня 2017 р.).

«Однак з огляду на те, що у 2020 році суттєво зменшилося споживання окремих категорій харчових продуктів та, відповідно, впали їх продажі, у компаній утворилися значні запаси пакувальних матеріалів. Так, компаніям довелося б списувати фасовані харчові продукти та пакувальні матеріали у значній кількості тільки через невідповідність деяких незначних складових маркування новим правилам», — пояснюють в асоціації.

Експерти вважають, що втрати для бізнесу могли бути суттєвими, а, крім того, й невиправданими, оскільки справа йде тільки про етикетку і аж ніяк не зачіпає безпечність та якість самого продукту.

«Це створило б зайві проблеми для бізнесу, якому й так складно працювати в умовах погіршення економічної ситуації в країні та посилення викликів, зумовлених пандемією COVID-19», — підсумували в ЄБА.