Опубліковані результати дослідження українського білкового соняшникового концентрату на поросятах

27 липня 2021, 15:27 3041

Міжнародна експертна група CCPA (Франція) в галузі харчування та здоров'я тварин провела дослідження білкового соняшникового концентрату Proglot.

Міжнародні експерти вивчали вплив інноваційного продукту на продуктивні якості та санітарний стан відлучених поросят. «Соняшниковий продукт використовується в якості замінника соєвого шроту. Технологія виробництва концентрату Proglot була винайдена на заводі «Потоки» у Дніпрі». Про це йдеться в повідомленні компанії.

Нове дослідження продукту проводилось на дослідницькій станції Euronutrition SAS у місті Сен-Сімфор'єн (Сарт), Франція.

«Алгоритм дослідження був наступним: 240 поросят (відлучених у віці 21 дня) були розділені на 4 групи годування, які отримували престартовий і стартовий корми з вмістом в них соняшникового концентрату Proglot 0%, 3,3%, 6,6% або 10%. Тривалість дослідження становила 48 днів», — коментують у компанії.

Як показують висновки дослідження, ті поросята, яких годували кормом із вмістом 10% соняшникового концентрату Proglot, менше страждали на діарею, а також мали більший приріст маси.

«Кращі показники споживання корму та вищий середньодобовий приріст маси тіла спостерігалися у групах із вмістом соняшникового концентрату у раціоні щонайменше 3,3% або більше порівняно з контрольною групою (без соняшникового концентрату).
Найвищі показники були отримані при вмісті у кормі 10% соняшникового концентрату, а проміжні — в групах з 3,3 або 6,7% концентрату в раціоні (у цих 2-х групах спостерігалися схожі показники).

Найкращі результати щодо санітарно-гігієнічних показників і показників росту були отримані при включенні в раціон 10% концентрату», — йдеться у висновках дослідження.


Для довідки: соняшниковий концентрат Proglot досліджувала Національна академія аграрних наук України в Інституті тваринництва. Вона проводила експериментальну відгодівлю свиней. Цей дослід показав, що період вирощування свиней до маси 100 кг можна скоротити: на 1,75 дня — при заміні соєвих продуктів на Proglot на рівні 7%; на 2,41 дня — при заміні соєвих продуктів на Proglot на рівні 14%.