Німці запускають інвестпрограму з переробки відходів для тергромад Житомирщини

09 листопада 2021, 17:45 3563

ТОВ «Німецько-Українське підприємство «Браун Індастріал Технолоджі» (НУП «БІТ») пропонує взяти участь в інвестиційній програмі компанії BIT GmbH (Braun Industrial Technology, Німеччина), розробленої для територіальних громад України.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської облдержадміністрації.

Основною метою програми є впровадження сучасної технології та німецького досвіду в систему поводження з відходами громади за рахунок спільного будівництва і експлуатації заводів із переробки побутових відходів, до складу яких входять біогазові електричні станції (БГЕС), для переробки відходів, що біологічно розкладаються.

Так, під програму підпадають такі напрями підприємств: частина твердих побутових відходів, що біологічно розкладається; активний мул побутових стічних вод міських очисних споруд; садові та паркові відходи (сміття, листва та гілки); сільськогосподарські відходи (відходи рослинництва та тваринництва); відходи місцевої промисловості та торговельних мереж. 

«Пропозиція щодо створення у Житомирській області сміттєпереробної інфраструктури, що передбачає будівництво та експлуатацію заводів з переробки до 400 т відходів на добу. Біогазова електрична станція в складі одного заводу, дозволить виробляти електричну енергію до 1,5 МВт на годину, продаж виробленої електроенергії буде здійснюватись на загальний енергоринок за «зеленим тарифом», — пояснюють у департаменті.

НУП «БІТ» розглядає можливість розміщення 6-7 таких об'єктів на території області.

«Для фінансування спільних проєктів створюється цільовий бюджет за рахунок пайових внесків учасників. Пропозиція щодо пайової участі у спільному підприємстві — 70% частка НУП «БІТ» та 30% частка територіальної громади. Розрахунковий бюджет будівництва заводу з БГЕС складає 290 млн грн, господарча діяльність спільного підприємства дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету громади у вигляді прибутку в сумі  близько 12-18 млн грн на рік», — додають в ОДА.  

Компанія BIT GmbH має практичний досвід реалізації більш ніж 350 проєктів у галузі традиційної та альтернативної енергетики як авторизований партнер компаній Siemens AG та EnBW AG (Energie Baden-Württemberg AG, Німеччина). У партнерстві з компанією WABIO (Німеччина), на замовлення муніципалітетів країн Європейського Союзу були спроєктовані й побудовані кілька десятків заводів із біогазовими електростанціями потужністю від 1,5 МВт до 20 МВт на годину. НУП «БІТ», як філія компанії BIT GmbH (Німеччина) в Україні, виконує повний комплекс робіт з упровадження проєктів у сфері поводження з відходами та відновлюваної альтернативної енергетики.