Названі країни, з якими Україна розвиватиме торговельні відносини в 2021 році

07 січня 2021, 10:45 6726

Найголовніше завдання держави — давати компаніям можливість виходити на зовнішні ринки, тобто знімати митне навантаження на українські товари.

Таку думку висловив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, торговий представник України Тарас Качка під час онлайн-конференції «GoGlobal: У світі має бути більше українського».

«З 1 січня 2021 року запрацює дві угоди про вільну торгівлю з Ізраїлем та Великобританією. Цього року ми плануємо оновити угоду про вільну торгівлю з ЄС, тому що вже минув 5-річний період, а також розширимо угоду з Канадою», — відзначив Тарас Качка. 

За його словами, для України завжди залишається актуальним питання налагодження торговельних відносин із Туреччиною, адже саме на цю країну надходить багато запитів від бізнесу. Також є запит на розвиток відносин з Азією та Середземноморським регіоном.

«Ми вже почали перший етап підготовки до перемовин з Єгиптом, Тунісом, Йорданією. Великий проєкт назріває з КНР, оскільки очевидно, що це наш найбільший партнер. У 2020 році експорт до КНР зріс на 92% за 11 місяців. Є підґрунтя для лібералізації міжнародної торгівлі», — зазначає Тарас Качка. Він розповів, що в Україні є проблема з участю підприємств у іноземних виставках. На його думку, в цьому питанні потрібна координація зусиль держави та бізнесу.

«У виставковій політиці ми маємо неспівпадіння між тим, що очікує від держави бізнес, і що насправді може держава. Але треба пам’ятати, що унікальний механізм нормального діалогу держави та бізнесу є успіхом у торгівлі та економіці», — підкреслив Тарас Качка.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua