Названі причини, що гальмують сертифікацію українських виробників

26 листопада 2020, 09:00 3206

Щороку все більше українських виробників проходять міжнародну сертифікацію GLOBALG.A.P., але цей рік через пандемію видався складним.

Про це розповіла міжнародний аудитор з питань харчової безпеки Юлія Грифцова під час Fruit&Berry Zoom в рамках ініціативи «VTrade Фрукти і Ягоди», що впроваджують програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та асоціація «Ягідництво України». 

«Українські компанії не готові морально до експорту, адже маленьким виробникам простіше продати вироблену продукцію посереднику, ніж самим виходити на міжнародні ринки. До того ж в Україні немає кооперативів, які в Європі сертифікуються за іншою схемою — сертифікація з системою менеджменту великої кількості підприємств. В Україні поки немає жодного запиту на таку сертифікацію», — зазначає Юлія Грифцова.

За її словами, експорт потребує від виробників великих партій продукції однакової якості, й цю вимогу не можуть реалізувати маленькі виробники. Дану проблему, на думку Юлії Грифцової, може вирішити кооперація.

«Ще однією причиною небажання виробників сертифікуватися є потреба в значних коштах. Хоча в Україні відзначається позитивна динаміка, можливо, не така як у Польщі, де вже є до 1000 сертифікованих виробників і яка є членом ЄС. Нам у цьому напрямку складніше працювати», — констатує Юлія Грифцова.

Також вона зазначила, що багато фермерів в Україні йдуть у переробку з цікавими проєктами та продуктами.


Людмила Лебідь,  AgroPortal.ua