На ринку кукурудзи пропозиція значно перевищує попит. Аграріям не варто зволікати

06 жовтня 2021, 08:00 6008

Світовим виробникам кукурудзи саме час скористатися перевагою високих цін, бо одного разу їх ріст припиниться, і вони впадуть набагато швидше, ніж витрати на виробництво.

Про це під час онлайн-дискусії «Зростаючі ціни на кукурудзу 2021: Україна проти Бразилії» повідомив співзасновник MD Commodities (Бразилія) Педро Дейнека.

За його словами, саме зараз США збирає один з найбільших у своїй історії врожаїв кукурудзи. І попри те, що ця країна продає зараз не надто багато кукурудзи, ціни на неї 3 жовтня зросли на $1,5-2.

«Я переконаний, що ми маємо бути обережними з цінами на кукурудзу. Не можна сподіватися, що вони зростатимуть завжди. Ми бачимо, що світова спроможність виробляти на сьогоднішній день значно перевищує нашу здатність споживати. Я не кажу, що попит низький. Ні, попит дуже високий! Але пропозиція його значно перевищує», — стверджує Педро Дейнека.

Також він говорить, що це не значить, що ціни не стануть ще вищими. Вони можуть зростати і надалі, але світовим виробникам кукурудзи краще скористатися їх перевагою саме зараз.

За словами Педро Дейнеки, дійсно можна сподіватися, що високі ціни на кукурудзу залишаться ще протягом кількох місяців чи й років. Наприклад, у випадку, якщо нинішня інфляція, яка є найвищою в США за останні 30 років, триватиме довше, ніж цього очікують економісти. Але при цьому і витрати на виробництво теж зростатимуть. Тобто, таким чином буде зменшуватися маржа для виробників.

«Саме тому ризик-менеджмент має бути першим пунктом на порядку денному кожного виробника. І мене дивує зараз у розмовах з виробниками по всьому світові, коли на запитання про загальну вартість виробництва, вони починають гадати чи називати приблизні цифри. Реальність така, що кожен має точно знати свій нижній поріг у витратах, щоб принаймні розуміти, яку він отримує маржу. І тільки після цього можна говорити про ціни. Ми всі так захоплені цінами, але ж насправді маржа набагато важливіша», — переконаний Педро Дейнека.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua